Begin mei is het weer zo ver: het Eurovisiesongfestival 2018. Dit jaar trekken 43 delegaties naar de Portugese hoofdstad, maar slechts één van hen zal de trofee mee naar huis nemen. Vandaag trekken we richting Hongarije.

Hongarije mocht in 1994 debuteren toen de organisatie de deuren ook voor ‘nieuwe’ landen opende. Het begon sterk met een vierde plaats: iets wat ze niet meer zouden evenaren. Midden jaren 2000 bleven ze regelmatig weg omwille van tegenvallende resultaten en financiën. Toch kunnen ze een mooi palmares voorleggen: sinds 2011 staan ze onafgebroken in de finale en misten ze enkel in 2008 en 2009 de finale. Dit jaar doet Hongarije voor de zestiende keer mee.

Het land gaat dit jaar voor ruige rock en stuurt AWS naar het festival in Lissabon. De groep won eind februari de finale van A Dal 2018.

AWS werd in 2006 opgericht in Budakeszi, een stad nabij Boedapest. De huidige formatie bestaat uit Örs Siklósi (zanger), Bence Brucker (gitarist), Dániel Kökényes (gitarist), Áron Veress (drummer) en Soma Schiszler (bassist). De muziek van AWS kan het best omshreven worden als metal en post-hardcore. Dat laatste kennen leken vooral van het ‘geschreeuw’.

Doorheen de jaren bracht AWS drie albums: “Fata Morgana” (2011), “Égésföld” (2014) en “Kint a vízből” (2016). De groep is ook graag gezien op de alternatieve muziekfestivals in het binnen- en buitenland zoals Sziget en RockPart. In 2011 wonnen ze de MTV Brand New Discover Award.

Wie zich trouwens afvraagt waar AWS voor staat: het is de afkorting van “Ants With Slippers” (letterlijk: “mieren met sloefen”), een naam die bedacht werd door drummer Áron Veress.

In het najaar van vorig jaar kondigde televisieomroep MTVA weer een nieuwe editie aan van A Dal. Het zevende seizoen beloofde weer dertig artiesten die gingen strijden voor het ticket richting Lissabon. Opvallend veel artiesten zongen in het Hongaars dit jaar: twintig van de dertig gingen voor de eigen landstaal.

Eén van die twintig was AWS met “Viszlát Nyár”. Tijdens de finale mocht de jury de vier superfinalisten kiezen en AWS was daar op het nippertje bij. De kijkers gaven de groep de meeste punten en op 24 februari werd de groep verkozen als Hongaarse vertegenwoordigers in Lissabon.

De tekst van “Viszlát Nyár” is geschreven door Örs Siklósi, de muziek door Bence Brucker, Dániel Kökényes, Áron Veress en Soma Schiszler.

Hongarije start dit jaar in de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival 2018 op donderdag 10 mei aanstaande. Mocht het land bij de eerste tien zijn, gaat het door naar de finale op zaterdag 12 mei.

POLL: Wat doet Hongarije in Lissabon?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.