Begin mei is het weer zo ver: het Eurovisiesongfestival 2018. Dit jaar trekken 43 delegaties naar de Portugese hoofdstad, maar slechts één van hen zal de trofee mee naar huis nemen. Vandaag trekken we richting Ierland.

Ierland doet dit jaar voor de tweeënvijftigste keer mee staat al jaren bekend als het land met de meeste overwinningen op het festival. Ze debuteerden in 1965 en in 1970, 1980, 1987, 1992, 1993, 1994 én 1996 kon geen enkel ander land hoger eindigen dan hen. Toch is het sinds de start van deze eeuw wat van de radar verdwenen met slechts twee plaatsen in de top 10, maar ook twee keer een laatste plaats. Ook het aantal finaleplaatsen sinds 2004 is vrij pover: zeven van de veertien keer.

Kan Ierland dit jaar zijn eerste finale in vijf jaar halen? Dit jaar zal Ryan O’Shaughnessy zich inzetten om dat te verwezenlijken.

De 25-jarige Ryan O’Shaughnessy, geboren in het Dublinse Skerreis, komt als jongste van drie uit een warm gezin. In dat gezin komt hij al vroeg in contact met muziek en zong hij voor zijn ouders nummers van de musical Oliver en Boyzone. Zijn vader leerde hem “Tears In Heaven” van Eric Clapton op de gitaar spelen, waarna hij instant verliefd werd op het instrument.

Toch leerde Ierland hem niet kennen als muzikant, maar wel als acteur. Op 9-jarige leeftijd begon hij te spelen in de RTÉ-soap Fair City. Dat heeft hij negen jaar gedaan, van 2001 tot 2010. Hij verliet de soap voor zijn grootste passie: de muziek. Hij speelde een jaar in een boyband en bereidde ondertussen zijn solocarrière voor.

In 2012 deed hij mee aan zowel The Voice Of Ireland als Britain’s Got Talent. Hij haalde er in beide shows de liveshows en in de Britse talentenjacht zelfs de finale. Nadien bracht hij enkele singles uit en in 2016 volgde zijn debuutalbum: “Back to Square One”.

Tijdens zijn tour doorheen enkele Amerikaanse theaters maakte RTÉ op 31 januari bekend dat O’Shaughnessy de Ierse kandidaat voor Lissabon zou worden met het nummer “Together”. Dat lied werd geschreven door Ryan zelf, samen met Mark Caplice en Laura Elizabeth Hughes.

Op vrijdag 9 maart werd het nummer zonder enige aankondiging gespeeld in een programma op RTÉ Radio 1. Al even anoniem werd de videoclip van “Together” op het YouTube-kanaal van de omroep en Eurovision gezet.

De tekst en muziek van “Together” is geschreven door Ryan O’Shaughnessy, Mark Caplice en Laura Elizabeth Hughes.

Ierland start dit jaar in de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival 2018 op dinsdag 8 mei aanstaande. Mocht het land bij de eerste tien zijn, gaat het door naar de finale op zaterdag 12 mei.

POLL: Wat doet Ierland in Lissabon?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.