Vanavond komt Melodifestivalen 2018 weer thuis: Stockholm maakt zich klaar voor de grote finale van de competitie. Twaalf inzendingen hebben zich weten te plaatsen voor de finale.

Vanuit de Friends Arena in Stockholm zullen ruim 20.000 mensen de finale volgen. Naar schatting zullen meer dan 3 miljoen Zweden de finale volgen, wat maakt dat de finale meestal de meest bekeken uitzending op de Zweedse televisie is jaarlijks. Twaalf kandidaten doen mee vanavond: de acht rechtstreeks geplaatste finalisten en de vier geplaatste herkansers van vorige week. Een grote topfavoriet is er niet echt, maar de meesten kijken naar Benjamin Ingrosso als winnaar.

Finale Zweden
01. Méndez – Everyday
02. Renaida – All The Feels
03. Martin Almgren – A Bitter Lullaby
04. John Lundvik – My Turn
05. Jessica Andersson – Party Voice
06. LIAMOO – Last Breath
07. Samir & Viktor – Shuffla
08. Mariette – For You
09. Felix Sandman – Every Single Day
10. Margaret – In My Cabana
11. Benjamin Ingrosso – Dance You Off
12. Rolandz – Fuldans

In tegenstelling tot de voorrondes kiest vanavond ook een jury mee. Elf internationale jury’s (Albanië, Armenië, Australië, Cyprus, Frankrijk, Georgië, IJsland, Italië, Polen, Portugal en het Verenigd Koninkrijk) geven telkens punten volgens het Eurovisie-systeem. In totaal hebben ze 638 punten te verdelen. Ook de kijkers hebben dit aantal punten en geven dit procentueel. Krijgt een artiest bijvoorbeeld 1 % van de stemmen, dan zal hij of zij 6 punten krijgen.

De kijkers kunnen stemmen door te bellen, sms’en of te stemmen via een applicatie. Om 20:00 start de uitzending, die aan elkaar zal gepraat worden door David Lindgren. Voor 22:00 zijn de resultaten bekend. De show kan gevolgd worden via SVT1, SVT24 en online via SVT Play. Zweden doet in mei mee aan de tweede halve finale.

Zweden eindigde vijfde in 2017 met “I Can’t Go On” van Robin Bengtsson.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.