Begin mei is het weer zo ver: het Eurovisiesongfestival 2018. Dit jaar trekken 43 delegaties naar de Portugese hoofdstad, maar slechts één van hen zal de trofee mee naar huis nemen. Vandaag trekken we richting IJsland.

IJsland debuteerde in het jaar dat België zijn eerste (en enige) overwinning binnenhaalde: in 1986. Dit jaar zijn ze er voor de eenendertigste keer bij in Lissabon. Twee keer was het land dicht bij een winst: in 1999 en 2009. Evenveel keer (1989 en 2001) eindigden ze laatste. Sinds de invoering van de halve finales in 2004 kon IJsland zich zeven (opeenvolgende) keren kwalificeren. De laatste finale dateert van 2014.

De natie doet dit jaar beroep op de jonge Ari Ólafsson. Hij won in maart de nationale finale in Reykjavík de nationale finale.

Ari Ólafsson is geboren in de IJslandse hoofdstad op 21 mei 1998. Hij is daarmee de jongste mannelijke vocalist die meedoet aan het Eurovisiesongfestival 2018. Ólafsson is (verre) familie van Paul Oscar, die IJsland vertegenwoordigde in 1997 – een jaar voor zijn geboorte – met “Minn hinsti dans”. Het lied en de bijhorende act waren in die tijd behoorlijk expliciet.

Hij speelde in 2008 op 11-jarige leeftijd mee in de lokale versie van de musical Oliver, geregisseerd door Selma Björnsdóttir (IJsland 1999 en 2005). Ook was hij één van de acteurs in de IJslandse versie van The Wizard of Oz. Tot op heden is hij verbonden aan het nationale theater van IJsland.

In 2015 deed hij mee aan The Voice Ísland en haalde hij de tweede ronde van de competitie. Sindsdien gaat de carrière in een snelvaart: hij mocht zingen met verschillende bekende artiesten in het land en ondertussen werd hij toegelaten op de prestigieuze Royal Academy of Music, een wereldberoemd conservatorium in Londen. Hij zal er dit najaar starten met studeren.

Alvorens hij die studies kan aanvatten komt er een ander avontuur aan. Hij schreef zich vorig jaar in voor de nationale preselecties voor het Eurovisiesongfestival, Söngvakeppnin. Hij werd gekozen als één van de twaalf kandidaten met het nummer “Heim”.

Hij wist de halve finale te overleven en ging naar de finale, waar hij zijn lied in het Engels bracht: “Our Choice” haalde nipt de superfinale op 3 maart. In die superfinale had enkel de kijker het voor het zegen en die verkoos de zanger met 53 % van de stemmen.

De tekst en muziek van “Our Choice” is geschreven door Thorunn Clausen.

IJsland start dit jaar in de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival 2018 op dinsdag 8 mei aanstaande. Mocht het land bij de eerste tien zijn, gaat het door naar de finale op zaterdag 12 mei.

POLL: Wat doet IJsland in Lissabon?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.