Begin mei is het weer zo ver: het Eurovisiesongfestival 2018. Dit jaar trekken 43 delegaties naar de Portugese hoofdstad, maar slechts één van hen zal de trofee mee naar huis nemen. Vandaag trekken we richting Israël.

Dit jaar is het de eenenveertigste keer dat Israël een kandidaat zal afvaardigen naar het Eurovisiesongfestival, maar de allereerste keer dat omroep IPBC dat zal doen. In de vorige veertig keren won het land drie keer: in 1978, 1979 en 1998. Sinds 2004, toen de halve finales werden ingevoerd op het festival, heeft het land zich acht van de veertien keer kunnen plaatsen voor de finale. Sinds 2015 heeft het land elk jaar de finale bereikt.

Israël heeft dit jaar een opvallende kandidate met een nog opvallendere inzending klaar voor het festival. Ze sturen Netta naar Lissabon.

Netta Barzilai is geboren in Hod Hasjaron op 22 januari 1993, maar verhuisde al op jonge leeftijd met haar familie naar Nigeria. Daar bleven ze enkele jaren en begin jaren 2000 keerde het gezin definitief terug naar Israël. Enkele jaren geleden voltooide ze haar militaire dienstplicht, iets wat nog latijd verplicht is in het land en ook voor vrouwen.

Daar speelde ze in een militaire muziekgroep en werd haar passie voor muziek alleen maar groter. In 2012 was ze een van de drijvende krachten achter een muzikaal kamp voor jongeren, waar ze ook manager was. Verder schoolde ze zichzelf bij met zanglessen en leerde ze werken met een zogenaamde voice looper.

In 2016 was ze medeoprichter van The Experiment, een inprovisatiegroep. Datzelfde jaar kreeg ze de hoofdrol in de musical Running On The Sea en nog een jaar later in The Book of Challanges. Haar voice looper werd ondertussen een populair gegeven en ze besloot worksshops te geven.

HaKokhav HaBa L’Eurovizion keerde eind 2017 terug voor een vierde seizoen. In de zomer van dat jaar hield de commerciële zender Keshet audities doorheen het land, waar ook Barzilai op afkwam. Ze werd geselecteerd voor de show en op 13 februari won ze de live finale, ten nadele van Jonathan Mergui.

Ondertussen werden er verschillende nummers geschreven. Een opvallende inzending werd door de selectiecommissie gekozen. “Toy” is een nummer dat gaat over #MeToo (of seksueel grensoverschrijdend gedrag) en is – sinds het releasen op 11 maart – één van de topfavorieten bij de bookmakers en fans voor winst.

De muziek en tekst van “Toy” is geschreven door Doron Medalie en Stav Beger.

Israël start dit jaar in de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival 2018 op dinsdag 8 mei aanstaande. Mocht het land bij de eerste tien zijn, gaat het door naar de finale op zaterdag 12 mei.

POLL: Wat doet Israël in Lissabon?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.