Begin mei is het weer zo ver: het Eurovisiesongfestival 2018. Dit jaar trekken 43 delegaties naar de Portugese hoofdstad, maar slechts één van hen zal de trofee mee naar huis nemen. Vandaag trekken we richting Italië.

De Italianen waren er al van in het begin bij op het festival, in 1956. Twee keer won Italië de competitie: in 1964 met “Gigliola Cinquetti en in 1990 met Toto Cutugno. Doorheen de jaren schitterde het land vaak door afwezigheid en deed het van 1998 tot en met 2010 dertien edities niet mee. Dit jaar stuurt het land zijn vierenveertigste kandidaat naar het Eurovisiesongfestival. Daarmee is Italië de automatische finalist met de minste deelnames op zijn naam.

2018 is het jaar van Ermal Meta en Fabrizio Moro. De twee wonnen in februari het prestigieuze Sanremo Festival en namen het ticket richting Lissabon aan.

Ermal Meta (20 april 1981) is geboren in het Albanese Fier, net zoals de Cypriotische kandidate Eleni Foureira. In 1994 besloot de familie te verhuizen naar Zuid-Italië. Daar begon hij als tiener te spelen in de band Ameba4. In 2006 begon hij ook solo, maar pas in 2016 kwam zijn eerste album it: “Umano”. In 2017 haalde hij platina met het album “Vietato Morire” en in 2018 goud met “Non Abbiamo Armi”.

Fabrizio Moro (9 april 1975, Rome) is bijna 43 jaar en is daarmee één van de ‘oudste’ artiesten van dit Eurovisiesongfestival. In 1996 verscheen hij op de Italiaanse muziekscene met zijn debuutsingle “Per tutta un’altra destinazione”. In al die jaren lanceerde hij negen albums, waarvan er twee goud haalden. Binnenkort zal hij ook spelen in een uitverkocht Olympisch stadion in Rome.

Beiden hebben ervaring met het prestigieuze Sanremo Festival, dat sinds 2011 dient als preselectie voor het festival. Ermal Meta deed mee in 2016 en 2017 aan het festival en eindigde zelfs derde vorig jaar. Fabrizio Moro deed vijf keer mee: de eerste keer in 2000. Vorig jaar eindigde hij zevende en stond hij dus op hetzelfde podium als Ermal Meta.

Zowel Meta als Moro stonden op 15 december op de deelnemerslijst van het Sanremo Festival van 2018. Niet als solo artiesten, maar wel samen en dat met het nummer “Non Mi Avete Fatto Niente”. Het nummer ging op 7 februari in première met de tweede avond van het festival.

Doorheen de week werden ze topfavoriet, maar ontstond er ook een schandaal omdat het nummer hard zou gelijken met een ander lied. De RAI onderzocht de plagiaatskwestie en zag er geen graten in. Zodoende wonnen Ermal Meta en Fabrizio Moro op 10 februari het achtenzestigste Sanremo Festival.

De tekst en muziek van “Non Mi Avete Fatto Niente” is geschreven door Ermal Meta, Fabrizio Moro en Andrea Febo.

Italië is één van de landen van de zogenaamde Big Five. Ze moeten daarom ook niet aantreden in de halve finales, maar staan meteen in de finale op zaterdag 12 mei.

POLL: Wat doet Italië in Lissabon?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.