Begin mei is het weer zo ver: het Eurovisiesongfestival 2018. Dit jaar trekken 43 delegaties naar de Portugese hoofdstad, maar slechts één van hen zal de trofee mee naar huis nemen. Vandaag trekken we richting Kroatië.

Kroatië debuteerde in 1993, twee jaar na het uiteenvallen van Joegoslavië. De natie had vier jaar eerder er nog voor gezorgd dat het festival richting de Balkan kwam met de overwinning van Riva in 1989. In de jaren negentig deden ze het heel goed met een vierde plek in 1996 en 1999. Daarna ging het neerwaarts met de resultaten. Ze wisten de finale zeven van de elf keer te halen. Hun laatste notering in de top 10 dateert alweer van 2001.

Kan het land dit jaar bij zijn vierentwintigste deelname wel eens die top 10 bereiken? Het is aan Franka om alvast de eerste hindernis te overleven: de halve finale.

Franka Batelić is geboren op 7 juni 1992 in Rijeka, een havenstad aan de Adriatische Zee. Al als kind was ze bezig met zingen. Ze zong mee in het Minicantanti kinderkoor en kon verschillende competities winnen. Naarmate ze ouder werd, ging ze zingen in het kerkkoor van Rabac en ging ze muziekschool volgen. Daar leerde ze piano spelen.

In 2007 deed ze mee aan Showtime, een lokale talentenjacht. Daar eindigde ze tweede in de finale van het eerste seizoen, maar kon ze wel een platencontract in de wacht slepen. De jaren die volgden werden er met meerdere hits, twee deelnames aan de preselecties voor het Eurovisiesongfestival en een winst in de lokale Sterren Op De Dansvloer.

Ze bracht in 2012 haar eerst album “Featuring” uit. Na 2013 verdween Batelić uit de media. Ze ging rechten studeren in Zagreb en volgde Engelse les aan de Southbank University. Ze keerde eind 2017 terug met de single “S tobom”, wat meteen haar grootste hit werd sinds haar debuut in 2007.

De Kroatische omroep bleef lang stil over wie er voor het land naar Portugal zou mogen gaan en hoe die gekozen zou worden. De nationale pers sprak over een comeback van Dora, maar HRT bevestigde noch ontkende. In februari raakte bekend dat de artiest intern was gekozen en op 13 februari werd de naam van Franka gelost door HRT.

Eind februari werd een teaser van het nummer gelanceerd en op 6 maart ging “Crazy” in première. Enkele weken later brak er wel een schandaal los rond het nummer: twee weken voor de release bracht een Roemeense artiest exact hetzelfde nummer uit maar met andere tekst. Zelf ontkende ze de geruchten van plagiaat.

De tekst van “Crazy” is geschreven door Franka Batelic, de muziek door Branimir Mihaljevic.

Kroatië start dit jaar in de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival 2018 op dinsdag 8 mei aanstaande. Mocht het land bij de eerste tien zijn, gaat het door naar de finale op zaterdag 12 mei.

POLL: Wat doet Kroatië in Lissabon?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.