Begin mei is het weer zo ver: het Eurovisiesongfestival 2018. Dit jaar trekken 43 delegaties naar de Portugese hoofdstad, maar slechts één van hen zal de trofee mee naar huis nemen. Vandaag trekken we richting Letland.

Zes jaar nadat de Baltische broeders debuteerden op het festival, verscheen Letland als laatste in 2000 op de bühne. En meteen succesvol: een derde plaats voor Brainstorm. Twee jaar later won het land in Tallinn en kwam het festival van 2003 dus in Riga terecht. Daarna begon Letland wat te kabbelen: van 2009 tot en met 2014 haalde het land geen finales en kon het in totaal maar zes van de veertien halve finales overleven. Dit jaar doet Letland voor de negentiende keer mee.

Die negentiende deelnemer heet Laura Rizzotto. Een paar weken geleden won ze de nationale finale in Riga en het Letse ticket richting Lissabon.

De Letse Laura Rizzotto zal binnenkort in Portugal vlot kunnen meepraten met de lokale bevolking, want bijna vierentwintig jaar geleden – op 18 juli 1994 – werd ze geboren in de Braziliaanse hoofdstad Rio de Janeiro. De vader van Rizzotto heeft de Letse en Braziliaanse nationaliteit, terwijl de moeder een Braziliaanse met Portugese roots is.

In 2005 verhuizen de Rizzotto’s naar de Verenigde Staten. In 2010 werd ze ontdekt door een talentscout op haar school in Boston. Ze kreeg een platencontract van Universal en lanceerde in 2011 haar debuutalbum “Made In Rio”. In 2014 bracht ze haar tweede album uit: “Reason to Stay”. Ze had toen al gebroken met Universal en bracht het album zelfstandig uit.

Vorig jaar haalde ze haar masterdiploma in muziek aan de universiteit van Colombia. Ze werkte op dat moment ook als Portugese taalcoach voor superster Jennifer Lopez en nog een resem andere artiesten. Die job zette ze stop om zich terug te focussen op haar eigen carrière.

Als onderdeel van haar nieuwe EP “Amber”, waar ze hulde brengt aan haar Letse roots, schreef ze zich in voor de nationale preselecties voor Lissabon: Supernova. Al bij het uitbrengen van de demoversie, waar de Letse omroep deze zonder auteur postte, was het nummer “Funny Girl” één van de favorieten.

Het lied werd geselecteerd voor de voorrondes en haalde zonder problemen de finale. In de finale kreeg ze de meeste punten van de kijkers en de jury en won ze zodoende op 24 februari de finale van Supernova 2018.

De tekst en muziek van “Funny Girl” is geschreven door Laura Rizzotto.

Letland start dit jaar in de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival 2018 op donderdag 10 mei aanstaande. Mocht het land bij de eerste tien zijn, gaat het door naar de finale op zaterdag 12 mei.

POLL: Wat doet Letland in Lissabon?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.