Begin mei is het weer zo ver: het Eurovisiesongfestival 2018. Dit jaar trekken 43 delegaties naar de Portugese hoofdstad, maar slechts één van hen zal de trofee mee naar huis nemen. Vandaag trekken we richting Litouwen.

Litouwen maakte zijn debuut in 1994, maar eindigde toen al meteen laatste met nul punten. Het land bleef meteen vijf jaar weg van het festival. In 2006 wist het land zijn eerste halve finale te overleven met het controversiële “We Are The Winners” van LT United. De groep eindigde zesde, wat tot op heden hun beste resultaat is op achttien deelnames. Litouwen wist sinds de introductie van de halve finales in 2004 acht keer de finale te halen.

De laatste nationale finale van dit seizoen werd gewonnen door Ieva Zasimauskaitė, die zodoende de Litouwse kleuren dit jaar zal vertegenwoordigen.

Ieva Zasimauskaitė is geboren op 2 juli 1993 in Kaunas, de tweede grootste stad van Litouwen. Als kind begon ze met pianolessen en deed ze in 2007 mee aan de preselecties van het Junior Eurovisiesongfestival. Haar grote doorbraak in Litouwen kwam er in 2012, toen ze finaliste was in de Litouwse versie van The Voice. Zo kon ze optreden met Songfestivalwinnaar Dima Bilan.

Ze probeerde haar land al meerdere keren te vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival. Ze deed in 2013 mee met Gabrielius Vagelis aan de voorrondes en solo in 2014, 2016 en 2017. Haar beste resultaat to dan was een vierde plaats in 2016 met “Life (Not That Beautiful)”.

Naast haar muzikale activiteiten was ze ook bezig met het behalen van diploma’s. Zo haalde ze in 2005 haar bachelor in management te Vilnius en heeft ze een jaar gestudeerd in Barcelona dankzij het uitwisselingsprogramma van Erasmus. Tot eind vorig jaar werkte ze in een boetiek in de hoofdstad.

Een vijfde poging voor het Eurovisiesongfestival besloot ze dit jaar te wagen. Er werden maar liefst acht voorrondes gehouden om vijftig kandidaten te herleiden naar zes finalisten. Ze moest meedoen aan drie voorrondes en die wist ze alle drie te winnen, twee keer met het maximum van de punten.

Op 11 maart, de Litouwse Onafhankelijkheidsdag, werd de finale van Eurovizijos gehouden. Het werd een thuismatch voor Zasimauskaitė, want de finale ging door in de Žalgiris Arena in Kaunas. Met “When We’re Old” kreeg ze het maximum van de kijker en de tweede plaats van de jury, waardoor ze de laatste nationale finale van 2018 won.

De tekst en muziek van “When We’re Old” is geschreven door Vytautas Bikus.

Litouwen start dit jaar in de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival 2018 op dinsdag 8 mei aanstaande. Mocht het land bij de eerste tien zijn, gaat het door naar de finale op zaterdag 12 mei.

POLL: Wat doet Litouwen in Lissabon?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.