Begin mei is het weer zo ver: het Eurovisiesongfestival 2018. Dit jaar trekken 43 delegaties naar de Portugese hoofdstad, maar slechts één van hen zal de trofee mee naar huis nemen. Vandaag trekken we richting Macedonië.

Officieel moeten we de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië zeggen tegen het land, maar enkel de Grieken houden hier standvastig aan vast. In 1998 kon het land zijn debuut maken in Birmingham. Macedonië heeft – samen met Tsjechië – van alle deelnemende landen dit jaar nog geen top 10 bereikt. Hun beste notering was een twaalfde plek in 2006. Vijf (van de veertien) halve finales kon het land overleven. Hun laatste finale is alweer van 2012.

Daarmee wacht Macedonië al het langst op een deelname in de finale. Kan Eye Cue bij de achttiende deelname die finaleplek eindelijk verzilveren?

Tien jaar geleden werd Eye Cue opgericht: een duo bestaande uit gitarist Bojan Trajkovski en zangeres Marija Ivanovska. Vaak is er ook nog een derde muzikant bij Eye Cue en vaak is dat drummer Ivo Mitkovski. Officieel is hij niet opgenomen in de band. Hun eerste succes hadden ze al meteen in 2008 met het nummer “Magija”.

Ze hadden in de volgende jaren regelmatig enkele successen in het land met onder andere “Not This Time” in 2010, “Ista Pateka” in 2012 en “Son” in 2013. Ze deden eind 2014 mee aan Skopje Fest, dat doorheen de jaren vaak werd gebruikt als selectiemethode voor het Eurovisiesongfestival. Net dat jaar werd er geopteerd voor een interne selectie.

Eye Cue won Skopje Fest met “Ubava”, maar mocht dus niet naar de internationale liedjescompetitie. Ze hadden wederom een grote hit te pakken. Sinds 2008 brachten ze twee albums uit: “Superstar Wannabe” in 2009 en “Samo Sakav” in 2015.

De Macedonische deelname in 2018 was een die in eerste instantie niet mocht doorgaan. MRT stond achter met betalingen aan de organisatie van het festival en stond zodoende niet op de deelnemerslijst. Enkele weken na het publiceren van die lijst kwam het goede nieuws binnen dat de omroep een regeling had getroffen met de EBU en dat ze weer mochten deelnemen.

Op 13 februari werd Eye Cue aangekondigd door de Macedonische omroep als inzending voor het Eurovisiesongfestival 2018. Gelijktijdig werd de titel van het nummer ook al gelanceerd: “Lost And Found”. Enige tijd twijfelde MRT over de taal van het lied, maar op 11 maart – bij het vrijgeven van de inzending – werd duidelijk dat de keuze op het Engels was gevallen.

De tekst van “Lost And Found” is geschreven door Bojan Trajkovski, de muziek door Bojan Trajkovski en Darko Dimitrov.

Macedonië start dit jaar in de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival 2018 op dinsdag 8 mei aanstaande. Mocht het land bij de eerste tien zijn, gaat het door naar de finale op zaterdag 12 mei.

POLL: Wat doet Macedonië in Lissabon?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.