Begin mei is het weer zo ver: het Eurovisiesongfestival 2018. Dit jaar trekken 43 delegaties naar de Portugese hoofdstad, maar slechts één van hen zal de trofee mee naar huis nemen. Vandaag trekken we richting Malta.

Tijdens de komende editie zal Malta voor de eenendertigste keer aantreden. Het debuteerde in 1971 en 1972 met twee laatste plaatsten (en zou nog één keer laatste eindigen in 2006). Na nog één deelname in 1975 bleef het ruim vijftien jaar weg. In de jaren negentig haalden ze twee keer een derde plaats (1992 en 1998) en in 2002 en 2005 eindigde het land tweede. Sinds de introducties van de halve finales doet Malta het matig met zeven finaleplaatsen op veertien.

Dit jaar doet Christabelle mee namens het eiland. Begin februari won ze – na enkele malen proberen – de populaire nationale voorrondes.

Christabelle Borg is geboren op 28 april 1992 in Mġarr. Net zoals bij zovele artiesten werd de muziek met de paplepel meegegeven. Al op 3-jarige leeftijd zong ze liedjes en als kind wou ze zelfs Malta als eens vertegenwoordigen op het Junior Eurovisiesongfestival in 2003, 2004 én 2005. Drie keer lukte haar dat niet en daarna bleef ze ook enkele jaren uit de spotlights.

In 2008 komt ze terug op het toneel en meteen met succes. Ze won dat jaar een Bay Music Award voor beste solo vrouw, een award die ze enkele malen won. In het begin van haar carrière richtte ze zich vooral op de RnB-muziek, waar ze met liedjes zoals “I Wanna Know” en “Every Time I Bleed”.

Later zou ze zich focussen op popmuziek. Met zulke liedjes begon ze ook met deelnemen aan de nationale preselecties voor het Eurovisiesongfestival in 2014. Toen eindigde ze achtste met “Lovetricity”. Ook in 2015 deed ze mee met “Rush” en in 2016 met “Kingdom”, waar ze respectievelijk tweede en vierde mee werd.

In het najaar van 2017 werd Christabelle als één van de zestien kandidaten aangekondigd met “Taboo”, een nummer dat gaat over het taboe dat er schult rond geestelijke gezondheid. Ze hoopte met dat nummer Malta te doen praten over dit thema, iets wat niet altijd lukt.

Met een indrukwekkende act pakte ze op 3 februari uit tijdens de finale van Malta Eurovision Song Contest 2018. De internationale jury gaf unaniem en afzonderlijk van elkaar het maximum aan de zangeres. Ook 26 % van de televoting ging voor haar, waarna ze werd gekroond tot winnares van de competitie.

De tekst van “Taboo” is geschreven door Muxu en Christabelle, de muziek door Thomas G:son en Johnny Sanchez.

Malta start dit jaar in de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival 2018 op donderdag 10 mei aanstaande. Mocht het land bij de eerste tien zijn, gaat het door naar de finale op zaterdag 12 mei.

POLL: Wat doet Malta in Lissabon?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.