Begin mei is het weer zo ver: het Eurovisiesongfestival 2018. Dit jaar trekken 43 delegaties naar de Portugese hoofdstad, maar slechts één van hen zal de trofee mee naar huis nemen. Vandaag trekken we richting Moldavië.

Moldavië debuteerde in 2005 en deed dat al meteen sterk: een zesde plaats voor een band die een trommelende grootmoeder had meegenomen. Lang was dit de beste notering voor het land. Tot vorig jaar, toen Sunstroke Project verrassend derde eindigde in Kiev met “Hey Mamma”. Negen van de dertien deelnames konden worden afgesloten met een finaleplaats, dit jaar is de veertiende poging van de Oost-Europese republiek.

Na Sunstroke Project gaat het land opnieuw voor een trio, maar deze keer geen zanger, violost of saxofonist. Het is dit jaar de beurt aan DoReDos.

DoReDos werd opgericht in 2011 en noemt zichzelf een folk pop-trio. De naam is geinspireerd op de eerste twee noten op de toonladder. Het trio bestaat uit zangeres Marina Djundiet (15 oktober 1986) en zangers Eugeniu Andrianov (2 april 1993) en Sergiu Mîța (3 mei 1993). Alle drie zijn ze afkomstig uit dezelfe stad: Rîbnița, een stad aan de Oekraïense grens.

Het trio is vooral bekend omwille van hun deelnames aan de nationale finales voor het Eurovisiesongfestival in Moldavië. De eerste jaren traden ze op als Art Band. Toen ze in 2015 meededen aan de nationale finale wijzigden ze hun naam in DoReDos. Met “Maricica”, geschreven door Pasha Parfeny (2012) eindigde ze zesde.

Een jaar later, in 2016, deden ze opnieuw mee en eindigde ze met “FunnyFolk” vierde. In datzelfde najaar konden ze meedoen aan de Roemeense X Factor, waar ze net voor de liveshows afvielen. Meer geluk hadden ze in 2017 op New Wave, een festival in Sotsji voor voormalige Sovjetstaten. Daar wonnen ze de grote prijs. In het verleden wonnen Sergey Lazarev (Rusland 2016) en Jamala (Oekraïne 2016) die prijs.

In het najaar ging het gerucht dat Philipp Kirkorov, de Russische kandidaat van 1995 en medeschrijver van “You Are The Only One” uit 2016, opnieuw een inzending zou schrijven voor een land. Niet Azerbeidzjan of Rusland, maar wel Moldavië en DoReDos kregen de eer. Hij schreef mee aan “My Lucky Day”, dat werd ingezonden voor O Melodie Pentru Europa 2018.

Op 24 februari werd de nationale finale met zestien artiesten gehouden. DoReDos begon aan die finale als grote favoriet en de resultaten bevestigde die status: het trio haalde 3.813 stemmen bij de kijkers, terwijl de nummer twee in de televoting er maar 385 haalde. Ook de jury gaf de hoogste score werd het een ‘lucky day’ voor hen.

De tekst van “My Lucky Day” is geschreven door John Ballard, de muziek door Philipp Kirkorov.

Moldavië start dit jaar in de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival 2018 op donderdag 10 mei aanstaande. Mocht het land bij de eerste tien zijn, gaat het door naar de finale op zaterdag 12 mei.

POLL: Wat doet Moldavië in Lissabon?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.