Begin mei is het weer zo ver: het Eurovisiesongfestival 2018. Dit jaar trekken 43 delegaties naar de Portugese hoofdstad, maar slechts één van hen zal de trofee mee naar huis nemen. Vandaag trekken we richting Montenegro.

Na het uitvallen van het allerlaatste stukje Joegoslavië in 2006 – het splitsen van Servië en Montenegro – debuteerden de beide naties apart in 2007. Servië kon zegevieren, Montenegro bleef steken in de halve finale. Dat deed Montenegro wel vaker. Enkel in 2014 (negentiende met Sergej) en 2015 (dertiende met Knez) kon het land een finale halen. Negen deelnames met slechts twee finaleplaatsen. Dit jaar viert het land zijn tiende verjaardag op het festival.

Het is Vanja Radovanović die de tiende deelname mag vieren op het podium in Lissabon. Hij won in februari de eerste nationale finale sinds lange tijd.

Vanja Radovanović zag het levenslicht op 28 oktober 1982 in de Servische hoofdstad Belgrado, toen nog onderdeel van Joegoslavië. In 2004 trad hij voor het eerst publiek op tijdens het muziekfestival van Budva, waar hij meedeed met zijn zelfgeschreven nummer “Dripac”. Hij kreeg er toen de prijs voor beste debuterende artiest.

Ook in 2005 deed hij mee, toen met “Krila Olovna” en had hij er zelfs een grote hit mee. Een jaar later deed Vanja een poging om mee te doen aan de voorrondes in Servië en Montenegro, maar haalde hij de finale niet. Het land (dat toen nog één land was) zou niet meedoen en één dag na de internationale finale in Athene uit elkaar vallen.

In 2008 volgde zijn eerste album “Pričaj dodirom”, wat een succes werd in Montenegro. Dat succes leverde hem een contract op bij T-Mobile en Nokia om het gezicht van de merken te worden in de regio. In de jaren die volgden werden nog meerdere singles uitgebracht en vorig jaar volgde zijn tweede album: “Svi životi moji”.

De Montenegrijnse omroep RTCG maakte in het najaar van 2017 bekend dat voor het eerst sinds 2008 er nog eens een nationale finale zou worden georganiseerd en dat op 17 februari 2018: Montevizija. Vijf artiesten mochten meedoen aan de nationale finale en één van die vijf artiesten was Radovanović.

Met “Inje” haalde hij in de eerste ronde slechts de derde plaats, maar had hij nog geluk. De top 3 mocht echter door naar de superfinale. In die superfinale wist hij 37 procent van de stemmen te halen, enkele procenten meer dan de nummers twee en drie en kreeg hij dus het ticket richting Lissabon. Op 11 maart kwam een vernieuwde versie naar buiten.

De tekst en muziek van “Inje” is geschreven door Vanja Radovanović.

Montenegro start dit jaar in de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival 2018 op donderdag 10 mei aanstaande. Mocht het land bij de eerste tien zijn, gaat het door naar de finale op zaterdag 12 mei.

POLL: Wat doet Montenegro in Lissabon?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.