Begin mei is het weer zo ver: het Eurovisiesongfestival 2018. Dit jaar trekken 43 delegaties naar de Portugese hoofdstad, maar slechts één van hen zal de trofee mee naar huis nemen. Vandaag trekken we richting Nederland.

Onze noorderburen hadden in 1956 de eer om het allereerste nummer te brengen op het Eurovisiesongfestival. Ze wonnen ook vier keer: in 1957, 1959, 1969 en 1975. Evenveel keer eindigden ze laatste. In 2018 doen ze voor de negenenvijftigste keer mee. Sinds de halve finales van kracht zijn haalden ze acht opeenvolgende jaren de finale niet. Net zoals België deden ze dat vijf keer wel en eindigde Nederland zelfs tweede in 2014 met The Common Linnets.

De toenmalige helft van The Common Linnets is dit jaar terug op het Eurovisiesongfestival: Waylon mag het in Lissabon nog eens proberen.

Waylon kennen we allemaal onder zijn artiestennaam, maar eigenlijk heet hij Willem Bijkerk. Hij werd op 20 april 1980 geboren in Apeldoorn en nam de artiestennaam Waylon omwille van zijn grote voorbeeld: Waylon Jennings. De country scene inspireerde hem al heel vroeg en zijn debuut maakte hij als 15-jarige in het RTL-programma Telekids.

In 2005 deed hij al een poging om Nederland te vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival, maar zonder succes. Hij bleef er in de voorrondes steken en ook hij verdween van het grote toneel. Tot in 2008: toen deed hij mee aan Holland’s Got Talent. Hij eindigde er twee, maar zijn carrière was gelanceerd. Hij kreeg een platencontract en lanceerde in 2009 zijn eerste album “Wicked Ways”.

De AVROTROS werkte in 2014 al samen met Waylon. Het pas opgestarte duo The Common Linnets werd met “Calm After The Storm” gekozen voor het Eurovisiesongfestival 2014 in Kopenhagen. Met Ilse DeLange eindigde hij onverhoopt tweede met “Calm After The Storm”, wat een grote hit werd in Europa. Kort na het festival verliet Waylon de formatie.

Nadien werd hij coach in The Voice Of Holland en ging zijn carrière in volle vaart. De AVROTROS was met vele artiesten in gesprek om Nederland te vertegenwoordigen in 2018, maar besloot uiteindelijk om Waylon opnieuw – en deze keer solo – naar het Eurovisiesongfestival te laten gaan. Op een ludieke manier maakte men het nieuws op 9 november bekend.

Oorspronkelijk wou hij een nationale finale houden met vijf nummers, maar nadat hij zag dat het publiek (volgens hem) foute keuzes maakte in de televoting bij The Voice, besloot hij toch om zijn eigen liedje te kiezen. Hij stelde de vijf nummers wel op evenveel dagen voor in De Wereld Draait Door, maar had zelf toen al gekozen.

Op vrijdag 2 maart maakte de zanger zelf de keuze bekend: “Outlaw In “Em”, een inzending die je het best kan omschrijven als countryrock.

De tekst en muziek van “Outlaw In ‘Em” is geschreven door Waylon, Ilya Toshinskiy en Jim Beaver.

Nederland start dit jaar in de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival 2018 op donderdag 10 mei aanstaande. Mocht het land bij de eerste tien zijn, gaat het door naar de finale op zaterdag 12 mei.

POLL: Wat doet Nederland in Lissabon?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.