Begin mei is het weer zo ver: het Eurovisiesongfestival 2018. Dit jaar trekken 43 delegaties naar de Portugese hoofdstad, maar slechts één van hen zal de trofee mee naar huis nemen. Vandaag trekken we richting Noorwegen.

Noorwegen begon met deelnemen in het jaar 1960 en zal dit jaar voor de zevenenvijftigste keer deelnemen. Drie jaargangen (1985, 1995 en 2009) werden winnend door het land afgesloten, maar nog meer edities eindigde Noorwegen laatste. In totaal mocht Noorwegen elf keer de rode lantaarn mee naar huis nemen. Geen enkel land doet slechter (of beter) dan Noorwegen. Sinds 2004 haalde Noorwegen elf van de veertien finales en moest het enkel toekijken vanop de zijlijn in 2007, 2011 en 2016.

Dit jaar stuurt Noorwegen een oude bekende naar het Eurovisiesongfestival, die ongetwijfeld een belletje doet rinkelen bij velen: Alexander Rybak.

De kans is groot dat bij Alexander Rybak bij het trouwe Songfestivalpubliek geen introductie meer nodig heeft. Hij is geboren op 13 mei 1986 in de Wit-Russische hoofdstad Minsk, maar groeide voornamelijk op in een voorstad van Oslo. Hij kreeg de muzikale genen van zijn ouders: moeder Natalia speelde piano, vader Igor viool. De jonge Rybak begon op zijn vijfde met vioollessen.

In 2005 deed hij mee aan de lokale versie van Idool, waar hij de halve finales haalde. Een jaar later won hij Kjempesjansen, een soortgelijke wedstrijd op de openbare omroep. In 2009 deed hij mee aan het Eurovisiesongfestival in Moskou. Al maanden op voorhand was hij favoriet voor de winst met het nummer “Fairytale”.

Die favorietenrol maakte hij dan ook waar: met 387 punten (de hoogste score ooit in het vroegere puntensysteem) won Rybak de finale en haalde hij het festival naar Oslo. Zijn gelijknamige album kwam uit in vijfentwintig landen en zijn winnende lied werd een tophit in Europa. Ook in België stond hij op één. Nadien bracht hij nog vier albums, waarvan “I Came to Love You” als laatste in 2016.

Rybak bleef met het festival verbonden. Hij schreef enkele inzendingen voor andere artiesten in nationale voorrondes, maakte een cameo tijdens de finale in Stockholm twee jaar geleden en trad op tijdens verschillende voorrondes. Ook in de Vlaamse Eurosong (2016) was hij te zien. Negen jaar na “Fairytale” besloot hij om terug mee toen aan de nationale finale.

Hij werd geselecteerd voor de finale van Melodi Grand Prix 2018 met “That’s How You Write A Song”. Op 10 maart won hij de finale van negen andere finalisten. Echt spannend was het niet, want enkele dagen na de finale werden de resultaten gepubliceerd en had de zanger 71 procent van de stemmen gekregen.

De tekst en muziek van “That’s How You Write A Song” is geschreven door Alexander Rybak.

Noorwegen start dit jaar in de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival 2018 op donderdag 10 mei aanstaande. Mocht het land bij de eerste tien zijn, gaat het door naar de finale op zaterdag 12 mei.

POLL: Wat doet Noorwegen in Lissabon?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.