Begin mei is het weer zo ver: het Eurovisiesongfestival 2018. Dit jaar trekken 43 delegaties naar de Portugese hoofdstad, maar slechts één van hen zal de trofee mee naar huis nemen. Vandaag trekken we richting Oekraïne.

Een jaar voor het invoeren van de halve finales maakt Oekraïne zijn debuut in 2003. Ze deden veertien keer mee aan het festival en stonden ook in alle veertien finales. Al in 2004 won het land dankzij in Ruslana en kwam het festival van 2005 in Kiev terecht. Tien jaar later trok het land zich terug wegens een herstructurering bij de omroep, maar een jaar later voltrok hetzelfde scenario: Oekraïne won, deze keer dankzij Jamala.

Vorig jaar was Oekraïne dus gastland, maar deze keer zijn ze weer een reguliere deelnemer. Ze vaardigen dit jaar de jonge zanger Melovin af naar Lissabon.

Melovin (soms is het Mélovin) is geboren als Kostyantyn Bocharov op 11 april 1997 in Odessa, een badplaats aan de Zwarte Zee. Naar eigen zeggen had hij de muziekmicrobe te pakken op 4-jarige leeftijd, wanneer hij een muziekdoos kreeg van zijn grootmoeder met het bekende “Für Elise” van Beethoven. Toch wist hij niet wat hij wou worden als kind: een kok, een laborant of een artiest.

Hij koos uiteindelijk voor het laatste: als tiener zat hij op de muziekschool en leerde hij intensief op de piano spelen. Hij probeerde mee te doen aan competities als Ukraine’s Got Talent en X Factor. Bij die laatste competitie vangde hij drie keer bot. Pas in 2015 mocht hij meedoen en met succes: hij haalde finale en won het zesde seizoen.

Bocharov begon te schrijven aan zijn eerste album, “Face To Face”, dat uiteindelijk in november 2017 naar buiten kwam. Datzelfde jaar deed hij mee aan de nationale preselecties voor het Eurovisiesongfestival, dat in mei dat jaar in Kiev werd gehouden. Met “Wonder” won hij de finale bij de kijkers, maar eindigde hij voorlaatste bij de jury.

Hij wilde revanche en besloot zich opnieuw in te schrijven voor de nationale finales van 2018. De commerciële omroep STB en de openbare omroep UA:PBC selecteerde hem en zeventien andere kandidaten voor de halve finales. Zonder al te veel problemen haalde Melovin de finale.

Met een vurige act voor “Under The Ladder” kon hij imponeren tijdens de finale, maar toch had de jury kritiek. Niet op hem, maar op zijn fans. Jamala (2016) zei zelfs doodsbedreigingen te hebben gekregen nadat ze vorig jaar kritiek gaf tijdens de voorrondes. Hoe dan ook kon Melovin de finale op 24 februari winnen.

De tekst van “Under The Ladder” is geschreven door Mike Ryals, de muziek door Melovin.

Oekraïne start dit jaar in de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival 2018 op donderdag 10 mei aanstaande. Mocht het land bij de eerste tien zijn, gaat het door naar de finale op zaterdag 12 mei.

POLL: Wat doet Oekraïne in Lissabon?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

1 REACTIE

  1. Ik vind under the ladder echt een geweldig nummer net als melovin!! Hij is een uitstekende performer en zanger!! Mensen onderwaarderen zijn nummer echt te hard, het heeft een geweldige lyrics (heb vertaling gemaakt) en de instrumenten maken het nummer eens zo leuk!! Waarom hadden ze kritiek op melovinators?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.