Begin mei is het weer zo ver: het Eurovisiesongfestival 2018. Dit jaar trekken 43 delegaties naar de Portugese hoofdstad, maar slechts één van hen zal de trofee mee naar huis nemen. Vandaag trekken we richting Oostenrijk.

Het Oostenrijkse avontuur op het Eurovisiesongfestival begon in 1957. Dit jaar doen ze voor de eenenvijftigste keer mee en in de vijftig vorige deelnames wist het land twee overwinningen te verzilveren: in 1966 met Udo Jürgens en in 2014 met Conchita Wurst. Sinds de introductie van de halve finales in 2004 deden ze vier keer niet mee en stond het land zes van de tien keer in de finale. Acht keer eindigden ze laatste, waarvan de laatste keer in eigen huis (mét nul punten) in 2015.

Een artiest met onzichtbare ervaring op het festival gaat in 2018 de Oostenrijkse kleuren vertegenwoordigen: Cesár Sampson.

Cesár Sampson (geboren op 18 augustus 1983 in Linz) begon zijn loopbaan niet als zanger, maar als een sociaal werker. Hij was wel met muziek bezig, maar kon er niet zijn brood mee verdienen. Na enkele jaren besloot hij om toch volledig voor de muziek te gaan en werd hij vocalist in Symphonix International. Daarnaast werd hij ook personal trainer.

In het begin bleef hij vooral op de achtergrond als tekstschrijver, componist en achtergrondzanger. Zo kwam hij al vroeg in contact met de Oostenrijkse openbare omroep als zanger voor de lokale Sterren op de Dansvloer en toerde hij rond met Electric Church als één van de vocalisten.

De afgelopen twee jaar stond hij al op het Eurovisiesongfestival. Zowel in 2016 als in 2017 was hij achtergrondzanger bij de Bulgaarse delegatie, die met respectievelijk Poli Genova (vierde) en Kristian Kostov (tweede) bijzonder goede resultaten konden neerzetten.

De Oostenrijkse omroep ORF schreef een interne selectie uit. Ze zochten zelf naar artiesten en na een maandenlange procedure kon op 5 december 2017 de naam van César Sampson worden aangekondigd als Oostenrijkse kandidaat. Diezelfde dag maakte hij ook bekend dat het nummer de titel “Nobody But You” zou dragen.

Hij werkte met het Bulgaarse team van 2016 en 2017 samen, dat hij nog kende als achtergrondzanger voor deze delegatie. Op 9 maart in de vroege ochtend werd het lied officieel in de ether gegooid op de Oostenrijkse radio.

De tekst en muziek van “Nobody But You” is geschreven door Sebastian Arman, Cesár Sampson, Joacim Persson, Johan Alkenäs en Borislav Milanov.

Oostenrijk start dit jaar in de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival 2018 op dinsdag 8 mei aanstaande. Mocht het land bij de eerste tien zijn, gaat het door naar de finale op zaterdag 12 mei.

POLL: Wat doet Oostenrijk in Lissabon?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.