Begin mei is het weer zo ver: het Eurovisiesongfestival 2018. Dit jaar trekken 43 delegaties naar de Portugese hoofdstad, maar slechts één van hen zal de trofee mee naar huis nemen. Vandaag trekken we richting Polen.

Polen maakte een ijzersterk debuut in 1994 door tweede te eindigen met “To Nie Ja!” van Edyta Górniak. Tot op heden heeft Polen nog nooit kunnen winnen of die tweede plaats evenaren. Polen kon zich maar een keer kwalificeren voor de finale tot 2011 en dat was genoeg geweest voor de omroep: het land trok zich in 2012 en 2013 en keerde terug in 2014 en dat meteen in de finale. Tot nu heeft het land nog geen finale moeten missen.

Dit jaar is Polen er voor de eenentwintigste keer bij en sturen ze met Gromee feat. Lukas Meijer een ervaren Pool en een jonge Zweed.

Andrzej Gromala, beter bekend als Gromee, is geboren op 14 december 1978 in de Poolse grootstad Krakau. Sinds 2010 is hij op grote schaal bezig met muziek als DJ, producer en leider van Kingztown Music. Daarnaast kon hij in 2016 wel een platendeal tekenen bij Sony Music. In de Poolse clubscene is Gromee alvast een bekend fenomeen en stilaan komt het buitenland daar ook bij. Begin dit jaar kwam zijn debuutalbum op de markt: “Chapter One”.

Lukas Meijer is geboren in de Zweedse hoofdstad Stockholm op 21 augustus 1988. Hij is de leadzanger van de rockband No Sleep For Lucy sinds 2013. De band kon samenwerken met grote artiesten zoals Stevie Aiello van Thirty Seconds To Mars. Daarnaast speelde hij als kind vooral ijshockey en heeft hij heel dicht bij een carrière als sportman gestaan, maar koos hij volop voor muziek.

De samenwerking tussen Gromee en Lukas Meijer begon vorig jaar toen Meijer de vocals inzong van “Without You”, een nummer dat de gouden status wist te bereiken in Polen en één van de grootste hits van Gromee werd. Die samenwerking smaakte dus naar meer.

Gromee en Lukas Meijer hadden sowieso al een tweede single klaar: “Light Me Up”. Ze besloten om het lied naar de Poolse omroep TVP te sturen, die het lied selecteerde voor Krajowe Eliminacje 2018, de nationale voorrondes voor het Eurovisiesongfestival.

Ze begonnen als topfavoriet aan de finale omwille van hun eerdere grote hit. De spanning was te snijden toen tijdens de finale duidelijk werd dat de jury niet meteen volgde in die trend en hen maar derde zette in de ranking. De kijkers gaven zoals verwacht wel het maximum en de twee wonnen nipt de finale op 3 maart.

De tekst en muziek van “Light Me Up” is geschreven door Andrzej Gromala, Lukas Meijer, Mahan Moin en Christian Rabb.

Polen start dit jaar in de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival 2018 op donderdag 10 mei aanstaande. Mocht het land bij de eerste tien zijn, gaat het door naar de finale op zaterdag 12 mei.

POLL: Wat doet Polen in Lissabon?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.