Begin mei is het weer zo ver: het Eurovisiesongfestival 2018. Dit jaar trekken 43 delegaties naar de Portugese hoofdstad, maar slechts één van hen zal de trofee mee naar huis nemen. Vandaag trekken we naar het gastland, Portugal.

Het zal een zeer bijzonder jaar worden op het Eurovisiesongfestival voor Portugal. Niet alleen zijn ze voor de allereerste keer gastheer, maar ook zal dit jaar hun vijftigste bijdrage zijn op de competitie sinds hun debuut in 1964. De negenenveertigste poging was dus eindelijk raak dankzij Salvador Sobral. Daarvoor was hun beste resultaat een zesde plek in 1996. Ook eindigden ze drie keer laatste. Op twaalf pogingen kwalificeerde Portugal zich slechts vier keer.

Al die mindere resultaten zijn nu vergeten en zangeres Cláudia Pascoal zal binnenkort de titel kunnen verdedigen in de Altice Arena.

Op 12 oktober 1994 werd Cláudia Pascoal geboren in Gondomar, één van de grootste steden in Portugal. Als tiener deed ze mee aan Ídolos, de lokale versie van Idool en in 2013 stond ze op het podium van X Factor. In 2015 deed ze nog eens mee aan die lokale variant van Idool, maar haar grote doorbraak kwam er in 2017. Toen deed ze mee aan The Voice Portugal en wist ze de halve finales te halen.

Naast zingen doet ze ook presentatiewerk. Zo deed ze auditie om een talkshow te presenteren op jongerenzender SIC Radical en mocht ze enkele uitzendingen van het programma CurtoCiruito presenteren. Toch is zingen haar grootste passie en het liefst met andere artiesten, zoals Pedro Gonçalves. Sinds vorig jaar is ze leadzangeres van de band Morhua.

Hoewel enkel Cláudia Pascoal op de deelnemerslijst staat, moeten we ook Isaura leren kennen. Ook zij zal op het podium staan in Lissabon. Isaura Santos (15 juli 1989, Gouveia) raakte in 2010 bekend bij haar deelname aan het vierde seizoen van Operação Triunfo op RTP, dat gepresenteerd werd door Sílvia Alberto. Die zal straks ook het festival mede presenteren.

Isaura is zelf een zangeres, maar is ook vaak componist voor andere artiesten. Ze prefereert de alternatieve en elektronische muziek. In 2015 bracht ze haar eerste plaat uit: de EP “Serendipity”.

In Portugal is het de traditie dat men voor de nationale voorrondes eerste de componisten kiest. Er werden voor Festival da Canção 2018 zesentwintig gegadigden uitgenodigd, waaronder Isaura. Zij koos Pascoal uit om haar lied “O Jardim” te zingen.

Nadat topfavoriet Diogo Piçarra zich terugtrok uit de finale na beschuldigingen van plagiaat, was er geen grote favoriet meer en werd het terug een open finale. De jury gaf de voorkeur aan ene Catarina Miranda en zette “O Jardim” tweede. De kijkers deden het omgekeerde en aangezien de kijkers de bepalende stem hadden, wonnen Cláudia Pascoal en Isaura op 4 maart de finale.

De tekst en muziek van “O Jardim” is geschreven door Isaura.

Portugal is dit jaar gastland van het Eurovisiesongfestival 2018. Het gastland moet nooit aantreden in de halve finales, maar staat meteen in de finale. Dit is dit jaar op zaterdag 12 mei.

POLL: Wat doet Portugal in Lissabon?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.