Begin mei is het weer zo ver: het Eurovisiesongfestival 2018. Dit jaar trekken 43 delegaties naar de Portugese hoofdstad, maar slechts één van hen zal de trofee mee naar huis nemen. Als slotstuk kijken we ook eens naar de presentatrices van dit festival.

Filomena Cautela (Lissabon, 16 december 1984) is een lokaal zeer populaire actrice en presentatrice. Haar eerste stuk speelt ze op 16-jarige leeftijd in het theater. Kort daarna mocht ze meespellen in enkele serries van Televisão Independente, de grootste zender van het land. In 2005 werd ze gecast als presentatrice van MTV Portugal, maar ging ze gelijktijdig aan de slag als gezicht bij RTP.

Later zou ze definitief de keuze voor de openbare omroep maken. In 2009 kreeg ze haar eigen talkshow: 5 Para A Meia-Noite. In 2017 gaf ze de punten door op het internationale festival en dit jaar co-hostte ze de nationale finale van Portugal: Festival da Canção. Straks kan ze ook het Eurovisiesongfestival 2018 aan haar palmares toevoegen.

Sílvia Alberto (Lissabon, 18 mei 1981) begon haar carrière begin 2000 als presentatrice van het kinderblok bij RTP. Een jaar later kreeg ze de kans om een nieuwe talkshow te presenteren bij de openbare omroep. Tussen 2003 en 2006 ging ze naar de commerciële televisie, om nadien terug te keren naar RTP, waar ze vooral de grote studioshows mocht presenteren, zoals Dancing With The Stars en Portugal’s Got Talent.

Ze presenteert straks mee het Eurovisiesongfestival, maar is al jarenlang verbonden met de competitie. Ze presenteerde Festival da Canção tussen 2008 en 2012, 2014 en 2017. Ook was ze commentator van de competitie in 2011, 2013 en 2014.

Daniela Ruah (Boston, 2 december 1983) is misschien de meest welklinkende naam van de vier. Als u tenminste graag naar Amerikaanse misdaadseries kijkt. Ze is geboren in het Amerikaanse Boston, waar haar Portugese ouders woonden voor werk. Ze verhuisden terug naar Portugal toen ze vijf was. Als tiener speelde ze mee in een lokale telenovella en enkele jaren later trok ze naar Londen, waar ze haar Bachelor of Arts haalde.

Nadien vervolledigde ze een acteursopleiding aan een conservatorium in New York. In 2009 werd ze gecast voor de serie NCIS: Los Angeles als Special Agent Kensi Blye, een rol die ze sporadisch ook speelde in spin-offs van de reeks. Tot op heden speelt ze mee in de reeks.

Catarina Furtado (Lissabon, 25 augustus 1972) verscheen al in de jaren negentig op de Portugese televisieschermen. Ze presenteerde freelance op RTP, SIC en MTV Portugal en mocht acteren in verscheidene kortfilms. In 2005 verbond ze zich vast aan de openbare omroep, waar ze al heel wat mocht voor doen. Ze mag er grote galashows presenteren en is ondertussen al vijf seizoen lang het gezicht van The Voice Portugal.

Naast de grote galashows mocht ze ook regelmatig de Portugese voorrondes voor het Eurovisiesongfestival presenteren: in 2003, 2004, 2015 en 2017 mocht ze de finale van de competitie aan elkaar praten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.