Begin mei is het weer zo ver: het Eurovisiesongfestival 2018. Dit jaar trekken 43 delegaties naar de Portugese hoofdstad, maar slechts één van hen zal de trofee mee naar huis nemen. Vandaag trekken we richting Roemenië.

Roemenië debuteerde in 1994 en heeft een opvallend gedeeld record. Samen met Rusland en Azerbeidzjan hebben ze sinds de introductie van de halve finales nooit een finale moeten missen als ze deelnamen. Twee keer eindigde het land derde: in 2005 en 2010. Ondanks dat ze altijd die finale halen, kon winnen dus nog niet lukken. Het land stuurt wel vaak opvallende acts: rondborstige dames, een operazanger in een jurk en een jodelend duo passeerden de revue.

Dit jaar doet Roemenië voor de negentiende keer mee en stuurt omroep TVR de band The Humans naar het Eurovisiesongfestival.

The Humans is een pas opgericht project, bestaande uit zangeres Cristina Caramarcu, gitarist Alexandru Cismaru, pianist Alexandru Matei, bassist Alin Naegoe, drummer Adi Tetrade en celliste Corina Matei. Tot voor 2017 waren ze allen met hun eigen ding bezig. Zo gaf Cristana een carrière in de telecomsector op en pendelt ze tussen Rome en Boekarest.

“We Believe In Humanity” is het motto van de groep, wat dus meteen ook de herkomst van hun bandnaam verklaart. Hun muziek is niet zomaar een act, maar een samenspel van emoties tussen de band en het publiek. Dat zeggen ze toch zelf.

De band raakte bekend in Roemenië wanneer ze in 2017 de huisband werden van het televisieprogramma ZaZaSing op de commerciële zender Antena 1. Het programma is te vergelijken met ‘N’oubliez pas les paroles’ op France 3, waar gewone mensen liedjes moeten afmaken tijdens een show.

Omdat Roemenië in 2018 zijn honderdjarig bestaan viert in zijn huidige vorm, besloot omroep TVR om met de nationale voorrondes het hele land door te reizen. Ze hielden halt in vijf verschillende steden met evenveel voorrondes. De kijker had echter niets te zeggen, want de jury koos de vijftien finalisten.

Pas in de finale op 25 februari kreeg de kijker inspraak. Met een nipte meerderheid op de nummer twee wonnen The Humans de nationale finale in Boekarest. Met “Goodbye” gaan ze naar het Eurovisiesongfestival.

De tekst van “Goodbye” is geschreven door Cristina Caramarcu, de muziek door Alexandru Matei en Alin Neagoe.

Roemenië start dit jaar in de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival 2018 op donderdag 10 mei aanstaande. Mocht het land bij de eerste tien zijn, gaat het door naar de finale op zaterdag 12 mei.

POLL: Wat doet Roemenië in Lissabon?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.