Begin mei is het weer zo ver: het Eurovisiesongfestival 2018. Dit jaar trekken 43 delegaties naar de Portugese hoofdstad, maar slechts één van hen zal de trofee mee naar huis nemen. Vandaag trekken we richting Rusland.

Dit jaar stuurt Rusland zijn eenentwintigste inzending naar Lissabon. In de twintig deelnames daarvoor deed Rusland het niet onaardig. Ze debuteerden in 1994 met een plek in de top 10 en in totaal kon Rusland elf keer zich daar settelen. Het land won één keer: in 2008 met “Believe” van Dima Bilan en hun slechtste resultaat is een zeventiende notering in 1995. Sinds de introductie van de halve finales haalde het land telkens de finale.

Tot vorig jaar dan toch, want Rusland trok zich in extremis terug en daar heeft Julia Samoylova, de kandidate van dit jaar, veel mee te maken.

Julia Olegovna Samoylova werd geboren op 7 april 1989 in Uchta. Als kind werd duidelijk dat ze een spierziekte had en in een rolstoel moest leven. Op haar dertiende kreeg ze dan ook een diagnose: de ziekte van Werdnig-Hoffmann. Dat is een progressieve spierziekte. Het hield haar niet tegen om haar muzikale dromen te beleven.

In 2013 deed ze mee aan de Russische versie van X Factor, die daar Factor A heet. Ze eindigde tweede in de reeks. Sindsdien is ze een veel gevraagd artiest in het land. In 2014 kreeg ze te eer om op te treden voor miljoenen kijkers tijdens de openingsceremonie van de Paralympische Spelen in Sochi. Er volgden nadien nog enkele succesvolle singles. Datzelfde jaar trouwde ze ook met haar manager Alexey Taran.

In 2017 werd Samoylova al eens aangeduid als kandidate. Het was op zich al een verrassing dat Rusland wou deelnemen, want het festival was in Oekraïne. Ze zou er “Flame Is Burning” brengen, maar nadat duidelijk werd dat ze niet welkom was in het land wegens het illegaal betreden van de Krim, trok Rusland zich in april 2017 terug.

De Russische omroepen deden Samoylova een belofte: in 2018 zou zij de kandidaat zijn voor het land. Toch bleef het opmerkelijk stil en had niemand meer de verwachting dat de zangeres mocht gaan. Tot op 26 januari. Toen kwam de zangeres zelf met het nieuws naar buiten dat C1R haar gekozen had voor Lissabon. Enkele dagen later kwam de omroep ook met de bevestiging.

Op 11 maart, daags voor de officiële deadline, werd “I Won’t Break” tijdens het avondjournaal van de openbare omroep voorgesteld. Het is geschreven door exact hetzelfde team van “Flame Is Burning”.

De tekst en muziek van “I Won’t Break” is geschreven door Netta Nimrodi, Leonid Gutkin en Arie Burshtein.

Rusland start dit jaar in de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival 2018 op donderdag 10 mei aanstaande. Mocht het land bij de eerste tien zijn, gaat het door naar de finale op zaterdag 12 mei.

POLL: Wat doet Rusland in Lissabon?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.