Begin mei is het weer zo ver: het Eurovisiesongfestival 2018. Dit jaar trekken 43 delegaties naar de Portugese hoofdstad, maar slechts één van hen zal de trofee mee naar huis nemen. Vandaag trekken we richting San Marino.

San Marino is de kleinste natie dat meedoet aan het Eurovisiesongfestival. Daarom is het logisch dat het vaak beroep doet op buitenlandse artiesten, maar toch werden vier van de acht deelnames afgewerkt door een lokale inwoner: Valentina Monetta. Ze deed mee in 2012, 2013, 2014 en 2017. In 2014 haalde ze de enige finaleplaats voor het land. Miss Monetta doet bij de negende deelname van het land dit jaar niet mee, maar geeft wel haar volle steun.

Die steun geeft ze aan Jessica feat. Jenifer Brening. Ze wonnen in maart de allereerste nationale finale voor San Marino.

Jessika Muscat is geboren op 27 februari 1989 in Mosta, een stad in Malta. Ze maakte haar debuut in 2008 wanneer ze deelneemt aan de Maltese voorrondes voor het Eurovisiesongfestival. Een jaar later mocht ze op tournee gaan in Engeland en ging ze naar speciale medialessen in Hollywood. Datzelfde jaar werd haar debuutalbum “Home Run” uitgebracht.

Zoals eerder geschreven deed ze al eerder een gooi naar een ticket voor het Eurovisiesongfestival. Ze deed negen (!) opeenvolgende jaren mee aan de nationale selecties in Malta: van 2008 tot en met 2016. Toch haalde ze geen enkele keer het internationale podium voor haar thuisland. Tiende keer goede keer dus.

Jessika neemt Jennifer Brening (15 december 1996, Berlijn) mee naar Lissabon. De jonge Duitse deed in haar thuisland mee aan verschillende competities zoals Deutschland sucht den Superstar (het lokale Idool) en The Winner Is. In 2013 bracht ze haar eerste single (“Not That Guy”) uit en in 2016 volgde met “Recovery” haar debuutalbum.

De San Marinese staatsomroep was de slechte resultaten beu en besloot om alles uit handen te geven aan het pas opgerichte Britse bedrijf 1 in 360, die een gelijknamige voorronde organiseerde die zich vooral op het internet afspeelde. Elf finalisten werden geselecteerd, waaronder één San Marinese rapper.

Op 3 maart ging de nationale finale van San Marino, georganiseerd door een Brits bedrijf en voornamelijk niet San Marinese-artiesten door in het Slowaakse Bratislava. Hoewel Jessica en Jenifer zich apart hadden ingeschreven, wonnen ze samen de finale met “Who We Are”. Jessica Muscat zal wel naar Lissabon trekken als hoofdartiest, terwijl Jenifer Brening tijdens het lied een kleinere rol heeft.

De tekst en muziek van “Who We Are” is geschreven door Mathias Strasser, Christof Straub, Zoe Straub, Jenifer Brening en Stefan Moessle.

San Marino start dit jaar in de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival 2018 op donderdag 10 mei aanstaande. Mocht het land bij de eerste tien zijn, gaat het door naar de finale op zaterdag 12 mei.

POLL: Wat doet San Marino in Lissabon?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.