Begin mei is het weer zo ver: het Eurovisiesongfestival 2018. Dit jaar trekken 43 delegaties naar de Portugese hoofdstad, maar slechts één van hen zal de trofee mee naar huis nemen. Vandaag trekken we richting Servië.

Nadat Servië en Montenegro als natie uit elkaar vielen in 2006, deden beide landen apart mee in 2017. Montenegro bleef kleurloos in de halve finale steken, maar Servië kon meteen triomferen en winnen met Marija Šerifović. Een jaar later organiseerde Belgrado het festival. Enkel in 2009, 2013 en 2017 haalde Servië geen finale. In 2014 deed het land niet mee wegens financiële problemen. Dit jaar zijn ze er voor de elfde keer bij.

Het land in de Balkan stuurt dit jaar Sanja Ilić & Balkanika naar het Eurovisiesongfestival met een lied in de eigen landstaal

Aleksandar “Sanja” Ilić is geboren op 27 maart 1951 in de Servische hoofdstad Belgrado, toen nog onderdeel van Joegoslavië. Hij is één van de bekendste componisten in het land en daarnaast ook nog architect. Hij kent het festival al, want in 1982 schreef hij de Joegoslavische inzending: “Halo, Halo” voor het vrouwentrio Aska. De groep eindigde veertiende in Harrogate.

In 1998 richtte hij het muziek ensemble Balkanika op, dat in 2000 officieel begon met optreden. Ze konden al snel een platencontract versieren bij het recordlabel van RTS, de openbare omroep van Servië en traden vaak op met hun liedjes. Die vertegenwoordigen de Servische cultuur, maar verpakt in een modern jasje. Dit jaar vieren ze dus hun twintigste verjaardag.

Er zijn in totaal elf leden in Balkanika, maar slechts zes mogen mee naar Lissabon. Naast Sanja Ilić gaan ook zangeressen Nevena Stamenković en Danica Krstić, zanger Mladen Lukić en muzikanten Aleksandar Radulović en Ljubomir Dimitrijević mee naar het festival. Branimir Marković, Milan Jelina, Nebojša Nedeljković, Marija Bjelanović en Nemanja Kojić zijn de andere leden.

De Servische omroep keerde na tien jaar terug naar het Sava Centar in Belgrado om er opnieuw een editie van Beovizija te organiseren. Het was al van in 2009 geleden dat de voorronde werd gehouden en leverde hen in het verleden succesvolle laureaten zoals Marija Šerifović (winnaar in 2007) en Jelena Tomašević (zesde in 2008) op.

RTS hoopte dus met de voorronde op het succes te evenaren. Of dat is gelukt, weten we pas in mei. Wat we nu wel weten is dat Sanja Ilić en Balkanika er op 20 februari als sterkste uitkwamen met “Nova Deca”. Ze kregen het maximum aantal punten van de jury en de kijkers en lieten de concurrente ver achter zich.

De tekst van “Nova Deca” is geschreven door Danica Krstajić, de muziek door Aleksandar Sanja Ilić en Tatjana Karajanov Ilić.

Servië start dit jaar in de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival 2018 op donderdag 10 mei aanstaande. Mocht het land bij de eerste tien zijn, gaat het door naar de finale op zaterdag 12 mei.

POLL: Wat doet Servië in Lissabon?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.