Begin mei is het weer zo ver: het Eurovisiesongfestival 2018. Dit jaar trekken 43 delegaties naar de Portugese hoofdstad, maar slechts één van hen zal de trofee mee naar huis nemen. Vandaag trekken we richting Slovenië.

Slovenië zal dit jaar zijn vierentwintigste kandidaat afvaardigen naar het Eurovisiesongfestival. Ze debuteerden in 1993 nadat ze de kwalificatieronde voor nieuwkomers winnend wisten af te sluiten. In Millstreet eindigden ze wel bij de laatste vijf. Een zevende positie in 1995 en 2001 is hun beste resultaat tot op heden. Ook wisten ze zich maar vier van de veertien keer zich te kwalificeren via de halve finales, waarvan de laatste keer in 2015.

Niet meteen schitterende resultaten, maar wie weet kan zangeres Lea Sirk daar verandering in brengen. Ze won in februari de nationale voorrondes

Op 1 september 1989 werd Lea Sirk geboren in Koper, een havenstad niet ver van de Italiaanse grens. Als tiener deed ze mee aan verschillende nationale en internationale competities en ging ze na het middelbaar naar het conservatorium van Geneve. Ze specialiseerde zich in de dwarsfluit en volgde ook een masteropleiding in de professionele podiumkunsten.

Gedurende die opleiding bleef ze meedoen aan competities, ook op het kleine scherm. Ze deed in 2006 mee aan Bitka talentov, een talentenjacht op de openbare omroep. Lea eindigde tweede in de finale. In 2009, 2010 en 2017 probeerde ze haar land al te vertegenwoordigen op het festival door deel te nemen aan de voorrondes.

In 2009 eindigde ze negende met “Znamenje iz sanj” en in 2010 werd ze tiende met “Vampir je moj poet”. Vorig jaar kon ze zich niet kwalificeren voor de finale van EMA met “Freedom”. Toch zal het podium van het Eurovisiesongfestival haar niet onbekend zijn. Ze stond er al twee keer op als backing vocalist: in 2014 en 2016.

Na het niet halen van de finale van EMA besloot Lea Sirk toch opnieuw deel te nemen aan de nationale voorrondes voor het Eurovisiesongfestival. Deze keer was er de verplichting dat alle kandidaten hun nummer in de halve finale in het Sloveens moesten zingen. Zo zong Sirk “Hvala, ne!” (of “nee, bedankt!”).

In de finale, die op 24 februari werd gehouden, kregen de kandidaten de mogelijkheid om hun lied in het Engels te zingen. Lea zei letterlijk “Hvala, ne!” en bleef zingen in de eigen landstaal. Met een derde plaats bij de kijkers en een overduidelijke zege bij de jury won ze de finale en mag ze naar Lissabon.

De tekst van “Hvala, Ne!” is geschreven door Lea Sirk, de muziek door Lea Sirk en Tomy DeClerque.

Slovenië start dit jaar in de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival 2018 op donderdag 10 mei aanstaande. Mocht het land bij de eerste tien zijn, gaat het door naar de finale op zaterdag 12 mei.

POLL: Wat doet Slovenië in Lissabon?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.