Begin mei is het weer zo ver: het Eurovisiesongfestival 2018. Dit jaar trekken 43 delegaties naar de Portugese hoofdstad, maar slechts één van hen zal de trofee mee naar huis nemen. Vandaag trekken we richting Spanje.

Spanje heeft een opvallend record op zijn naam staan. Ze zijn het langst deelnemende land zonder onderbrekingen sinds hun debuut. Ze deden voor het eerst mee in 1961 en vieren dit jaar hun achtenvijftigste deelname. Twee keer wonnen ze: in 1968 met Massiel en 1969 met Salomé. Vijf keer nam de artiest de rode lantaarn mee naar Spanje: in 1962, 1965, 1983, 1999 en vorig jaar. De eerste drie kree was dat met geen enkel punt.

Op 12 mei doen Alfred en Amaia mee aan het Eurovisiesongfestival 2018. Ze wonnen de nationale finale afgelopen januari.

Amaia Romero (19, Pamplona) was als kind al bezeten van muziek: haar muzikale familie leerde haar de juiste zangtechnieken gebruiken en Amaia mocht ook naar de muziekschool van hen. Ze leerde er piano spelen. Als kind won ze al eens een competitie op regionale televisie. Enkele jaren later deed ze nog eens mee aan een wedstrijd op televisie, maar wel op de grootste commerciële zender van het land.

Alfred García (21, El Prat de Llobregat) groeide ook op in een cultureel gezin. Geen muzikanten in de familie García, maar wel journalisten en schrijvers. Toch wilde Alfred iets met muziek doen en besloot hij om na zijn middelbaar naar de muziekschool te trekken. Hij is ook een universiteitsstudent. In 2015 deed hij mee aan The Voice, maar niemand draaide om voor hem.

Het verhaal van Amaia en Alfred (door de Spaanse fans bestempeld als ‘Almaia’) startte in het huis van Operación Triunfo, de originele versie van Star Academy. De twee groeiden dichter naar elkaar toe en werden uiteindelijk een koppel.

Doorheen die reeks van Operación Triunfo werd door TVE bekendgemaakt dat de show zou gaan fungeren als selectiemethode voor Lissabon. De vijf finalisten mochten een week voor de finale strijden voor het ticket naar Lissabon. Dat deden ze in verschillende formaties.

Almaia (Amaia en Alfred dus) kregen “Tu Canción” toegewezen van de academie. Het nummer, geschreven door Raúl Gómez en Sylvia Santoro, is een ballade die vooral over pas ontluikende liefde gaat. Op 29 januari wonnen de twee met 41 % van de stemmen de finale. Begin maart werd een herwerkte versie uitgebracht met bijhorende videoclip.

De tekst en muziek van “Tu Canción” is geschreven door Raul Gomez Garcia en Sylvia Ruth Santoro Lopez.

Spanje is één van de landen van de zogenaamde Big Five. Ze moeten daarom ook niet aantreden in de halve finales, maar staan meteen in de finale op zaterdag 12 mei.

POLL: Wat doet Spanje in Lissabon?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.