Begin mei is het weer zo ver: het Eurovisiesongfestival 2018. Dit jaar trekken 43 delegaties naar de Portugese hoofdstad, maar slechts één van hen zal de trofee mee naar huis nemen. Vandaag trekken we richting Tsjechië.

Tsjechië en het Eurovisiesongfestival vormen niet bepaald een topduo. In 2007 debuteerde het land en dat was een pak later dan de omliggende buurlanden. Meteen eindigde het land laatste in de halve finale. Na een voorlaatste plaats in 2008 en een laatste plaats in 2009 met nul punten, was de maat vol en trok het land zich terug. In 2015 keerden ze terug én een jaar later was het wonder geschied: een finaleplaats. Dat was meteen de enige finaleplek op zes pogingen.

Wie weet haalt dit jaar Mikolas Josef de tweede finaleplaats voor het land in Centraal-Europa binnen. Hij werd eind januari geselecteerd voor Lissabon.

Mikolas Josef, geboren op 4 oktober 1995 in de Tsjechische hoofdstad Praag, heeft al heel wat ondernomen in het leven. Hij is afkomstig uit een familie met veel muzikale personen en hij kreeg van thuis uit de stimulans om zich artistiek uit de uiten. Nadat hij afstudeerde in Praag ging hij naar het LAMDA in Londen om drama te volgen.

Hij combineerde zijn studies in Londen samen met een modellencarrière. Hij poseerde onder andere voor Diesel en Prada, maar stopte hiermee in 2015 omdat de wereld hem niet zo lag. Hij stortte zich op een muziekcarrière en ging Europa door als straatartiest.

Datzelfde jaar bracht hij zijn eerste single uit: “Hands Bloody”. Zijn eerste succes in de top 20 kwam er in 2016 met “Free”. Hij werkt vaak aan zijn muziek in Wenen, een stad waar hij zijn hart aan verloor tijdens zijn reis doorheen Europa.

De Tsjechische openbare omroep ČT organiseerde voor het eerst sinds 2008 een nationale finale. Die speelde zich met zes kandidaten volledig online af. Het was al snel duidelijk dat Mikolas Josef de topfavoriet was en op 29 januari werd zijn deelname officieel gemaakt tijdens het avondnieuws. Zijn nummer, “Lie to Me”, schreef hij volledig zelf.

Op 13 maart werd een nieuwe versie van “Lie To Me” uitgebracht. Daarin werden enkele krachttermen vervangen door woorden die wel in een familieshow kunnen.

De tekst en muziek van “Lie To Me” is geschreven door Mikolas Josef.

Tsjechië start dit jaar in de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival 2018 op dinsdag 8 mei aanstaande. Mocht het land bij de eerste tien zijn, gaat het door naar de finale op zaterdag 12 mei.

POLL: Wat doet Tsjechië in Lissabon?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.