Begin mei is het weer zo ver: het Eurovisiesongfestival 2018. Dit jaar trekken 43 delegaties naar de Portugese hoofdstad, maar slechts één van hen zal de trofee mee naar huis nemen. Vandaag trekken we richting het Verenigd Koninkrijk.

Enkel de eerste en de derde editie moesten ze missen, de mannen van over het kanaal. Na hun debuut in 1957 won het land een indrukwekkende vijf keer: in 1967, 1969, 1976, 1981 en 1997. Nadien ging het bergaf met drie laatste plaatsen (2003, 2008 en 2010) en een pijnlijke ‘nil’ bij hun eerste rode lantaarn. De laatste jaren is het matig, maar de BBC hoopt eindelijk – nu bij hun eenenzestigste deelname – de trofee nog eens richting Londen te brengen.

Het is aan SuRie om voor die zesde winst te zorgen. De zangeres (met een opvallende connectie met ons land) won in februari de finale in Brighton.

Susanna Marie Cork (professioneel bekend als SuRie, een samenvoeging van haar eerste namen) is geboren op 18 februari 1989 in Harlow, een gemeente in het graafschap Essex. Na haar middelbare studies ging ze studeren aan de Royal Academy of Music in Londen. Doorheen de jaren leerde ze spelen op de piano en hobo, een blaasinstrument.

In het begin bleef ze vooral op de achtergrond als backing vocalist. Zo stond ze op het podium in de schaduw van grote artiesten zoals Chris Martin en Will Young. Tegenwoordig komt ze uit die schaduw en heeft ze ook solowerk op de markt gebracht met twee albums in 2016: “Out Of Universe” en “Something Beginning With”.

In 2015 trok de Waalse omroep RTBF haar aan om één van de vijf achtergrondzangers te worden voor Loïc Nottet, die toen ons land vertegenwoordigde met “Rhythm Inside”. In 2017 vroeg de RTBF haar opnieuw en kreeg ze ook de rol van artistieke coach van Blanche. Zowel in 2015 als 2017 eindigde ons land vierde.

Voor het derde jaar op rij besloot de BBC om in 2018 een nationale finale te organiseren onder de titel van Eurovision You Decide. Deze keer bleef de omroep niet in Londen, maar trok het naar de legendarische Brighton Dome. Daar won ABBA in 1974 het Eurovisiesongfestival met “Waterloo”. Een andere Zweedse winnaar, Måns Zelmerlöw, was co-host van de uitzending op 7 februari.

Een van de zes finalisten was SuRie met het nummer “Storm”. Aan het einde van de uitzending werd de zangeres uitgeroepen als winnaar van de avond, wat op luid applaus van het publiek werd onthaald. Zelf was ze die avond niet meteen de grote favoriet. Een paar weken later werd een vernieuwde versie gelanceerd.

De tekst en muziek van “Storm” is geschreven door Nicole Blair, Gil Lewis en Sean Hargreaves.

Het Verenigd Koninkrijk is één van de landen van de zogenaamde Big Five. Ze moeten daarom ook niet aantreden in de halve finales, maar staan meteen in de finale op zaterdag 12 mei.

POLL: Wat doet het Verenigd Koninkrijk in Lissabon?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.