Begin mei is het weer zo ver: het Eurovisiesongfestival 2018. Dit jaar trekken 43 delegaties naar de Portugese hoofdstad, maar slechts één van hen zal de trofee mee naar huis nemen. Vandaag trekken we richting Wit-Rusland.

In 2004 mocht Wit-Rusland voor het eerst meedoen, nadat ze in 2003 ook een aanvraag hadden gedaan voor deelname. Eén keer kon het land de top 10 bereiken: in 2007 met Koldun’s “Work Your Magic”. De zesde plaats van toen is hun beste resultaat op heden. In alle deelnames voorafgaand hun vijftiende inzending dit jaar kon het land vijf van de veertien de finale bereiken, waarvan de laatste keer vorig jaar met hun enige inzending in de eigen landstaal.

Dit jaar gaat het land opnieuw voor de universele Engelse taal en stuurt het Alekseev naar Lissabon. Die komt echter niet uit Wit-Rusland…

Nikita Vladimirovich Alekseev, die zich gewoon Alekseev laat noemen, is geboren op 18 mei 1993 in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Wanneer hij slechts een half jaar oud was, verhuisde de moeder samen met Alekseev naar Oost-Siberië. De vader had toen het gezin verlaten en hij heeft hem zelfs nog nooit ontmoet. Twee jaar na de verhuis keerden moeder en kind terug naar Kiev.

Wanneer Alekseev tien jaar was, begon hij met het beoefenen van muziek. Hij speelde in een schoolband en ging op zangles bij de lokaal bekende zangleraar Konstantin Pona. In 2006 probeerde hij mee te doen aan de voorrondes van het Junior Eurovisiesongfestival, maar hij haalde de nationale finale niet. Na zijn humaniora ging hij marketing studeren.

In 2012 wilde hij meedoen aan de lokale versie van The Voice, maar werd hij niet geselecteerd. Twee jaar later kreeg hij wel de kans en draaide Ani Lorak (2008) zich om voor de jonge zanger. Hij wist er de eerste liveshow te halen. Sindsdien is hij één van de populairste zangers van het land, bracht hij in 2016 zijn debuutalbum “P’yanoye solntse” uit en won hij verschillende awards.

Alekseev had de intentie om in 2018 mee te doen aan de Oekraïense nationale voorrondes voor het Eurovisiesongfestival, maar trok zich eind december terug om deel te nemen aan de Wit-Russische voorrondes. De reden daarvoor is niet geweten. Met “Forever” won hij op 16 februari de nationale finale met ruime overmacht, maar de controverse rond zijn winst was groot.

“Forever” was namelijk al maanden op voorhand in het Russisch opgevoerd door de zanger op zijn zomertour. Liedjes die voor 1 september 2017 naar buiten werden gebracht, zijn in principe niet welkom op het festival. Met heel wat kunstgrepen is de inzending toegelaten. Zo is er een nieuw arrangement voor het lied geschreven.

De tekst van “Forever” is geschreven door Yevgeny Matyushenko, de muziek door Kirill Pavlov.

Wit-Rusland start dit jaar in de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival 2018 op dinsdag 8 mei aanstaande. Mocht het land bij de eerste tien zijn, gaat het door naar de finale op zaterdag 12 mei.

POLL: Wat doet Wit-Rusland in Lissabon?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.