Begin mei is het weer zo ver: het Eurovisiesongfestival 2018. Dit jaar trekken 43 delegaties naar de Portugese hoofdstad, maar slechts één van hen zal de trofee mee naar huis nemen. Vandaag trekken we richting Zweden.

Wie Eurovisiesongfestival zegt, zegt daar vaak ook Zweden bij. Het land zal dit jaar voor de achtenvijftigste keer meedoen en hoopt een zevende zege te halen in Lissabon. Ze zouden dan zo op gelijke voet komen met Ierland, dat nu recordhouder is. Het land kon al juichen in 1974, 1984, 1991, 1999, 2012 en 2015 als eindoverwinnaar. Ook moest het maar één keer de finale missen sinds de introductie van de halve finales en dat was in 2010.

Hun groots opgezette voorronde werd dit jaar gewonnen door de jonge Benjamin Ingrosso, die met een flitsende act naar Portugal trekt.

Benjamin Ingrosso is één van de jongste artiesten dit jaar op het Eurovisiesongfestival met twintig levensjaren op de teller. Hij is geboren op 14 december 1997 in Danderyd, vlakbij Stockholm. Hij heeft een bekende vader en moeder: Emilio Ingrosso is danser en componist, terwijl Pernilla Wahlgren zangeres en actrice is.

In 2006 deed hij mee aan Lilla Melodifestivalen, de lokale variant van Junior Eurosong. Hij won de competitie en mocht naar MGP Nordic, een soort van het Junior Eurovisiesongfestival voor Scandinavische landen. Daar eindigde hij vierde. Er volgden nadien nog enkele kleine hits voor de jonge Benjamin, zoals “Jag är en astronaut” in 2017. In 2014 won hij de Zweedse versie van Sterren Op De Dansvloer.

Vorig jaar was hij één van de deelnemers van Melodifestivalen 2018, de Zweedse preselecties voor het Eurovisiesongfestival. Met het nummer “Good Lovin’” wist hij de finale te bereiken, waar hij vijfde eindigde. Het lied werd een grote hit in Zweden en bereikte platina. Ook de opvolgende single “Do You Think About Me” deed het niet onaardig en haalde goud.

Met hetzelfde team als “Good Lovin’” schreef Ingrosso zich ook in voor Melodifestivalen 2018. Hij mocht deelnemen aan de eerste voorronde en werd meteen gebombardeerd als topfavoriet voor de eindoverwinning. Die finale zou wel pas vijf weken later plaatsvinden, maar toch bleef hij standhouden bij de fans en de gokkantoren.

Op 10 maart werd de finale in een uitverkochte Friends Arena gehouden. Een geëmotioneerde moeder zag, samen met 30.000 andere toeschouwers en 3,5 miljoen kijkers, een dolgelukkige Benjamin de finale winnen met “Dance You Off”. In totaal krijg bij ruim 1,4 miljoen stemmen van het publiek en ook bij de jury was hij de favoriet.

De tekst en muziek van “Dance You Off” is geschreven door MAG (Marco Daniel Borrero), Louis Schoorl, K Nita en Benjamin Ingrosso.

Zweden start dit jaar in de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival 2018 op donderdag 10 mei aanstaande. Mocht het land bij de eerste tien zijn, gaat het door naar de finale op zaterdag 12 mei.

POLL: Wat doet Zweden in Lissabon?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.