Begin mei is het weer zo ver: het Eurovisiesongfestival 2018. Dit jaar trekken 43 delegaties naar de Portugese hoofdstad, maar slechts één van hen zal de trofee mee naar huis nemen. Vandaag trekken we richting Zwitserland.

Zwitserland is een land van het eerste uur: het organiseerde het festival als eerste en won ook als allereerste. Ook in 1988 won het Alpenland, maar vijf keer eindigde het land ook laatste tijdens de finale en vier keer tijdens de halve finale. De halve finales zijn dan ook niet meteen het ding voor het land dat dit jaar zijn negenenvijftigste deelname op zijn naam schrijft: slecht vier keer van de veertien keer hadden we een finale met Zwitserland erbij.

De hoop is op de band Zibbz gevestigd om een vijfde finaleplaats in de wacht te slepen. Op 4 februari werden ze verkozen als winnaars van de Zwitserse ‘Entscheidung’.

Zibbz is een duo bestaande uit de 32-jarige Corinne Gfeller (ook bekend als Coco, geobren op 6 juni 1985) en de 30-jarige Stefan Gfeller (ook bekend als Stee, geboren op 3 november 1987). Ze hebben beiden dezelfde achternaam omdat ze broer en zus zijn van elkaar. Die muzikaliteit hebben ze van hun kindertijd, want ze groeiden op in een familie vol met muzikanten.

Sinds 2008 zijn ze actief als Zibbz, een interpretatie op het woord ‘siblings’ (broer en zus). Er kwamen tot nu toe twee albums op de markt van Coco en Stee: “Ready? Go!” in 2013 en “It Takes A Village” in 2017. Dat proces kon van dichtbij worden gevolgd door de Zwitserse kijker, want ze hadden gedurende vijf jaar een programma op jongerenzender Joiz.

Daar kon men zien dat ze vooral hun tijd in Los Angeles spendeerden. Ze probeerden een carrière uit te bouwen in de Verenigde Staten, maar zonder hun roots te verloochenen. Zo konden ze het podium delen met verschillende grote namen zoals Thirty Seconds To Mars en Donna Summer.

Het duo besloot om deel te nemen aan een soort van songwriting camp afgelopen zomer. Daar werden verschillende nummers geschreven die konden dienen voor de nationale finale. De twee schreven “Stones”, een nummer over pesten, en stuurden het in naar de Zwitserse openbare omroep SRF, die het lied selecteerde voor de finale.

Op 4 februari werd ‘die Entscheidungsshow’ gehouden in Zürich. Ze mochten de finale openen en zouden die dus winnend kunnen afsluiten. Ze kregen de meeste punten van de jury en ook de kijkers gaven de hoogste punten aan Corinne en Stefan Gfeller.

De tekst van “Stones” is geschreven door Laurell Barker en Corinne Gfeller, de muziek door Laurell Barker, Corinne Gfeller en Stefan Gfeller.

Zwitserland start dit jaar in de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival 2018 op dinsdag 8 mei aanstaande. Mocht het land bij de eerste tien zijn, gaat het door naar de finale op zaterdag 12 mei.

POLL: Wat doet Zwitserland in Lissabon?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.