Er komt dit jaar een kleine wijziging in de stemprocedure van het Eurovisiesongfestival. Dat heeft de European Broadcasting Union vanmiddag laten weten.

Het gaat enkel over een wijziging voor de juryleden. Er komt een wijziging in de berekening van het globale eindtotaal per land. De afgelopen jaren gebeurde het al wel eens dat de ranking van één jurylid een grote impact had op het eindtotaal. Bijvoorbeeld: vier juryleden geven hun maximum aan land A, maar één jurylid zet het land pas vijftiende. Zodoende is de kans kleiner dat het land het maximum krijgt van de jury.

Vanaf dit jaar zal de ranking van ieder jurylid gemeten worden aan een soort van grafiek. Hoe hoger een land op een ranking, hoe hoger de impact zal worden op het eindtotaal. Voor de impact op de top 3 is groot.

Aan de wijze van punten geven zal niets veranderen voor de juryleden: ieder jurylid stelt een ranking op en na (bovengenoemde) uitrekening van de vijf juryleden samen geeft elk land twaalf punten aan hun winnaar, tien punten aan de nummer twee en acht tot één punt aan de rest van hun top 10.

Maandag om 12:00 maakt de European Broadcasting Union bekend wie er in elke nationale jury zal zetelen. Dan zijn de repetities ondertussen al begonnen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.