We zijn de week na het Eurovisiesongfestival 2018. In deze week praten we na in After Lisbon. Vandaag: een blik op het scorebord van de halve finales.

Eerste halve finale

Opvallende resultaten in de eerste halve finale. Cyprus won met overtuigende cijfers (173) de eerste halve finale bij de kijkers, terwijl Israƫl (116) pas vierde werd. Daartussen zaten nog Tsjechiƫ (134) en Estland (120). Andersom kreeg Israƫl (167) dan weer de voorkeur bij de jury en eindigde Oostenrijk (115) ook met een pak punten minder als tweede. In de finale was het andersom. Israƫl won in totaal de eerste halve finale met 283 punten, Cyprus werd tweede met 262 punten.

De verschillen per land tussen jury en kijkers tijdens de eerste halve finale:

Albaniƫ (8 plaatsen verschil)
Finland (8 plaatsen verschil)
Belgiƫ (7 plaatsen verschil)
Griekenland (6 plaatsen verschil)
Cyprus (5 plaatsen verschil)
Zwitserland (5 plaatsen verschil)
Bulgarije (4 plaatsen verschil)
Estland (4 plaatsen verschil)
Kroatiƫ (4 plaatsen verschil)
Wit-Rusland (4 plaatsen verschil)
Israƫl (3 plaatsen verschil)
Oostenrijk (3 plaatsen verschil)
Tsjechiƫ (3 plaatsen verschil)
Ierland (2 plaatsen verschil)
Litouwen (2 plaatsen verschil)
Armeniƫ (geen verschil)
Azerbeidzjan (geen verschil)
IJsland (geen verschil)
Macedoniƫ (geen verschil)

De kijkers en jury kwamen dus het minst overeen als het over Albaniƫ en Finland gaat. De jury redde Albaniƫ, de kijker Finland. Ze kwamen ook niet overeen wat Griekenland en Litouwen (televoting wel in finale, jury niet), Belgiƫ en Zwitserland (jury wel in finale, televoting niet) betreft.

Burenstemming en diaspora blijft een belangrijk gegeven. Zo gaf Macedoniƫ twaalf aan Albaniƫ, Zwitserland twaalf aan Oostenrijk (en andersom), Cyprus twaalf aan Griekenland (en andersom) en Estland gaf het maximum aan Finland (en andersom) en tien aan Litouwen. Litouwen gaf dan weer het maximum aan de Estse buren. Ierland en het Verenigd Koninkrijk gaven hun maximum dan weer aan Litouwen, waar een grote gemeenschap zit. De Britten gaven ook hoge punten (10) aan Ierland.

In Belgiƫ lijkt het belang van die diaspora dan weer af te nemen. Ooit kreeg Armeniƫ of Griekenland steevast onze twaalf, maar dit jaar kreeg Armeniƫ er maar zes en Griekenland zelfs maar ƩƩn punt.

Armeniƫ en Azerbeidzjan blijft een probleem op het festival. Telkens wanneer ze samen in de halve finale en/of finale zitten, zetten de juryleden het andere land op de laatste plaats. Dat heeft natuurlijk niets met smaak te maken, maar eerder met het lopende conflict in de regio. Ook dit jaar was dat het geval.

Beide landen overleefden de halve finale niet. Azerbeidzjan werd elfde en haalde zo voor de eerste keer geen finale. Voor Armeniƫ was het de tweede misser. Ook in 2011 haalde ze geen finale. Armeniƫ werd vijftiende.

Er heerste amper unanimiteit bij de jury. Bovengenoemd bij Armeniƫ en Azerbeidzjan dus, maar enkel in Belgiƫ kon men alle vijf de juryleden dezelfde winnaar aanduiden, namelijk Oostenrijk.

De volledige resultaten kan je hier nalezen.

Tweede halve finale

In die tweede halve finale was het allemaal nog wat opvallender. Verrassend was Denemarken de winnaar van de televoting met 164 punten, elf meer dan Moldaviƫ. De jury daarintegen zag niets in Rasmussen en gaf hem maar veertig punten. Daarmee eindigde hij twaalfde bij de vakjury en mocht hij dus niet door van hen. Zweden (171) won de jurystemming, maar de kijkers reageerden ook lauw met een zede plaats en 83 punten. Noorwegen eindigde derde bij de kijkers en tweede bij de jury met telkens 133 punten. Hij won de tweede halve finale.

De verschillen per land tussen jury en kijkers tijdens de tweede halve finale:

Malta (13 plaatsen verschil)
Denemarken (11 plaatsen verschil)
Letland (9 plaatsen verschil)
Hongarije (8 plaatsen verschil)
Nederland (8 plaatsen verschil)
Rusland (6 plaatsen verschil)
OekraĆÆne (6 plaatsen verschil)
Moldaviƫ (5 plaatsen verschil)
Polen (5 plaatsen verschil)
Roemeniƫ (5 plaatsen verschil)
Zweden (5 plaatsen verschil)
Australiƫ (4 plaatsen verschil)
Serviƫ (3 plaatsen verschil)
Georgiƫ (1 plaats verschil)
Noorwegen (1 plaats verschil)
Montenegro (geen verschil)
San Marino (geen verschil)
Sloveniƫ (geen verschil)

Het grootste verschil was dus niet Denemarken, maar Malta. Bij de jury eindigde Malta in de top 5, maar de kijker zag helemaal niets in Christabelle en zette haar op een laatste plaats. De kijker zat er trouwens goed op en had enkel Polen (10e) een finaleplaats gegund in plaats van Nederland (12e). De jury daarentegen zat er dan weer goed naast: Malta (5e), Letland (6e) en Roemeniƫ (8e) hadden het wel gehaald in de plaats van Serviƫ (11e), Denemarken (12e) en Hongarije (13e).

Ook hier natuurlijk burenstemming bij de kijkers. Denemarken gaf hoge punten aan Noorwegen (12) en Zweden (10), Noorwegen gaf hoge punten aan Denemarken (12) en Zweden (10) en Zweden gaf hoge punten aan Denemarken (12) en Noorwegen (10). RoemeniĆ« en MoldaviĆ« wisselden netjes de twaalf punten uit, zowel kijkers als jury. Rusland gaf dan weer zijn maximum (jury en kijker) aan MoldaviĆ«, die een lied hadden geschreven door een Rus. Duitsland gaf twaalf aan buurland Polen, ItaliĆ« twaalf aan RoemeniĆ« (een grote gemeenschap woont in ItaliĆ«), Letland gaf twaalf aan buurland Rusland en ServiĆ« kreeg twaalf van Montenegro, terwijl Montenegro dan weer tien punten ontving van ServiĆ«. OekraĆÆne kreeg het maximum van buurland Polen.

San Marino had dan weer een zangeres uit Malta en jawel… Malta gaf twaalf punten aan Jessika. De jury gf drie punten. De andere zangeres op het podium, Jenifer Brening, was Duitse maar kreeg geen enkel punt.

We hadden het al eerder over ArmeniĆ« en Azerbeidzjan en de onderliggende relatie. In de tweede halve finale hadden we OekraĆÆne en Rusland, die ook op gespannen voet met elkaar leven. Daar zagen we wel een andere situatie, waar er (toch dit jaar) voorbij die spanning kan gekeken worden.

De Russische jury gaf zes punten aan Melovin, de kijkers zelfs tien punten aan OekraĆÆne. De OekraĆÆense jury had dan weer geen punten over voor Rusland en de kijker gaf drie punten. Je zou dan zeggen dat OekraĆÆne minder gul was, maar Rusland had dan ook geen inzending die waardig was voor de finale. Ze eindigden vijftiende in de halve finale.

De vijf Georgische, Duitse, Poolse en Sloveense juryleden hadden allemaal dezelfde winnaar aangeduid: Zweden. De Roemeense jury was dan weer unaniem over Moldaviƫ.

De volledige resultaten kan je hier nalezen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.