We zijn de week na het Eurovisiesongfestival 2018. In deze week praten we na in After Lisbon. Vandaag het slotstuk: wie moet er Sennek opvolgen als kandidaat?

De RTBF zal volgend jaar een kandidaat afvaardigen naar het Eurovisiesongfestival 2019 in Israël. Vorige week was er een vertegenwoordiger van de Waalse omroep in Lissabon en die wist dat ook te zeggen. Over de selectiekeuze is er nog niets bekend, maar als men dezelfde methode van de afgelopen drie keer zou herhalen, is dit de piste.

The Voice Belgique
Zowel in 2012, 2014 als 2016 werd de kandidaat van het volgende jaar in de maand november bekendgemaakt. Het ging telkens om een kandidaat van het voorbije seizoen van The Voice Belqique:

  • 16 november 2012: Roberto Bellarosa, winnaar The Voice Belgique 1
  • 3 november 2014: Loïc Nottet, finalist The Voice Belgique 3
  • 22 november 2016: Blanche, kwartfinalist The Voice Belgique 5

Het zevende seizoen van The Voice Belgique liep vorige maand af. Zangeres Valentine Brognion won op 24 april met een nipte voorsprong op Jeff Danes de wedstrijd, maar het moet dus niet altijd de winnaar zijn van de competitie, zoals bij Blanche. De kans is dus groot dat het een kandidaat uit deze poule zal worden.

 

Een andere manier?
Een nationale finale heeft weinig tot geen kans op de RTBF. In 2011 werd de laatste volwaardige nationale finale gehouden, wat een nipte niet-kwalificatie voor Witloof Bay opleverde. In 2013 werd het nummer via een radiofinale verkozen, maar werd het nummer extreem bewerkt.

Moet de RTBF misschien eens buiten The Voice Belgique kijken? Menig fan droomt al jaren van Stromae, maar die piste lijkt uitgesloten. De muziekindustrie in Wallonië is sowieso al een pak kleiner dan in Vlaanderen, omdat daar vooral muziek uit Frankrijk de hitlijsten domineert. We sommen drie potentiële artiesten op die al enige naambekendheid hebben in Wallonië:

Angèle Van Laeken (22)
Opgegroeid in het Vlaams-Brabantse Linkebeek, vlak aan de Brusselse grens. Maakte vorig jaar haar solodebuut en zal dit jaar optreden op onder andere Rock Werchter. Bracht nog maar twee singles uit: “La Loi De Murphy” en “Je veux tes yeux”. Beiden stonden ook in de Vlaamse hitlijsten genoteerd.

Alice on the Roof (23)
Artiestennaam van Alice Dutoit uit Bergen. Brengt moderne popmuziek in het Engels en komt ook uit de poule van The Voice Belgique (2014). Bereikte de tipparade van de Vlaamse Ultratop.

Girls in Hawaii
Waalse band die al bestaat sinds 2001, maar vandaag de dag nog steeds vernieuwende indiepop brengt. Werd in 2003 ontdekt dankzij een wedstrijd op Studio Brussel, maar blijft nobel onbekend in Vlaanderen tot de dag van vandaag. Ook in Wallonië geen al te grote naam.

Alles begint bij het nummer?
Het nummer is essentieel. De RTBF koos bij hun vorige deelname de kandidaat op basis van het nummer en niet op basis van de artieste. Een goede combinatie, maar ook een gevaarlijke. Blanche had namelijk niet meteen de ervaring/draagkracht om op een groot festival te staan, maar heeft dat toch behoorlijk goed gedaan. Loïc Nottet kreeg dan weer carte blanche en dat loonde ook.

Maar wie moet het nummer dan schrijven? In Lissabon hadden Pierre Dumoulin (de schrijver van “City Lights”) en Boris Milanov (“If Love Was A Crime” in 2016, “Beautiful Mess” uit 2017, “Nobody But You” in 2018) een meeting met elkaar, dus wie weet is daar de kiem ontstaan voor onze volgende inzending?

Het wie en hoe is dus nog allemaal niet duidelijk, maar dat de RTBF het weer serieus neemt is duidelijk. Dat deed de VRT ook natuurlijk, maar ze hebbend dit jaar gegokt en verloren. Ze zullen er belangrijke lessen uit leren richting 2020. Maar eerst dus de RTBF in 2019!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.