Het is haast niet voor te stellen dat we hier al meer dan een week zijn en dat we aan de eerste belangrijke vooravond staan van dit jaars Songfestival.

Heb begint te bruisen in de Delegation Bubble. Er is overal gezellige nervositeit en uit sommige kleedkamers hoor ik de gekste stemopwarmingen.

Het is kort na de middag en iedereen is klaar voor de laatste doorloop alvorens de juryfinale van vanavond van start gaat. In het “hair and make-up” gedeelte is het druk en zelfs Jon Ola Sand, de baas van het festival krijgt een laagje crème en poeder op zijn gezicht. Tenslotte zal hij moeten vertellen aan de kijkers of alle resultaten al dan niet tijdig zijn binnengekomen. Dat is net als de “12 points” een traditie van het festival.

De repetitie verloopt redelijk vlot enkel Israël werd onderbroken en moest eventjes herstarten. Ik denk een probleempje met de camera’s. Iedere deelnemer beseft dat ze in de hel van de eerste halve finale zitten. Er zullen altijd een 3 à 4 finale waardige liedjes tussenuit vallen. De gekste voorspellingen hoorde ik gemaakt worden. Ook in ons team, die ik natuurlijk nooit ga verklappen, een vorm van eensgezindheid. Meestal is de voorspelling van het volledige team een mooie weerspiegeling van de gekwalificeerden.

Na de repetitie blijft het gezellig druk want er werd de deelnemers gevraagd om niet meer naar het hotel te gaan. De kans om ergens hopeloos in een file terecht te komen is hier reëel en je halve finale hierdoor missen zou wel heel erg jammer zijn. Sommige delegaties maken van hun kleedkamer een slaap- en rustkamer zodat iedereen perfect uitgerust aan zijn avontuur kan beginnen.

In de kleedkamer van de Wit-Russische deelnemer zie ik wat commotie: de plastieken roos die een hoofdrol speelt in de act van het lied heeft het erg moeilijk zich voor de camera stil te houden en geeft een beverig en onzeker beeld. Ik weet zeker dat hier een oplossing zal voor gevonden worden.

De reactie van Sennek na de repetitie was “Ik wil nog eens” en dat bewijst nogmaals de gretigheid waarmee onze Vlaamse schone ons land naar de hogere regionen van het puntenklassement wil zingen! En of het nu lukt of niet, de vechtlust om het perfect te doen, met een mooie stem en lied in een sober decor met de eigenzinnig en mooi bij onze zangeres passende jurk, is er! En dat heb ik in mijn 19 jarige songfestival carrière zelden meegemaakt.

De jury finale is voor België alvast goed verlopen. We hoorden reeds positieve reacties uit vaak toch wel heel kritische hoek. Dus laat ons ervan uitgaan dat die buit binnen zal zijn! En dan heb ik het nog niet over de power van de kaars die mijn moeder speciaal voor haar heeft opgestoken in Scherpenheuvel tijdens haar uitstapje met de vriendinnen van Okra. Ze was blij dit nog snel te kunnen doen alvorens Laura het podium moest betreden.

En geloof me: als mijn moeder’s kaarsen evenveel succes hebben op Laura’s lied als op mijn examen resultaten, dan zit het goed, want ikzelf heb nooit in mijn studie carrière een herexamen gehad. Hoe mega lief is het van een 83-jarige moeder om te geloven dat haar brandende kaars ter waarde van 2 euro meer effect zal hebben dan een televote van een halve euro. Op moederdag vlieg ik terug naar huis, ze krijgt er een dikke knuffel voor!

Morgenvroeg geniet ik van een vrije voormiddag en dan vliegen we erin voor de eerste halve finale van het songfestival. Haal de chips uit de kast en drink met het zwarte lijntje onder je oog een goed glas rode wijn – zoals Laura dat altijd doet.

We duimen!

Lees ook:
Er is interesse in Sennek. [10]
Het eerste gedacht is vaak het beste. [9]
De nodige kilometers op de teller. [8]
Dinsdag zal een spannende avond worden. [7]
Met mensen in de zaal zal het er anders uitzien. [6]
Opvallend hoeveel Belgen hier werken. [5]
Een beetje extra veiligheid kan nooit kwaad. [4]
Een repetitie duurt langer dan dertig minuten. [3]
De stress van overgewicht. [2]
Je hebt het recht om vals te zingen. [1]

De bijdragen in deze reeks worden geschreven vanuit persoonlijke belevenis en zijn nooit een standpunt van de European Broadcasting Union.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.