Er zijn zo van die goeie beslissingen. Hoeveel kijkers het festival ook zou kunnen bereiken in China, toch besloot de EBU om de rechten af te nemen…

Omdat ze er niet beter hadden op gevonden om Albanië niet uit te zenden wegens teveel tatoeages, Ierland omdat er twee jongens dansen en tijdens de hele show en bovendien de regenboogvlag gewoon onzichtbaar werd gemaakt. Openheid en diversiteit is juist waar het festival voor staat en wie daar wil aan tornen, die krijgt de wind van voren. Mijn echtgenoot, zelf van Taiwan, zocht het even op op de Chinese Wikipedia en die zegt dat de zaken die ze censureerden een slechte invloed zouden hebben op de bevolking. Arm China, er moeten een hoop ongelukkige mensen leven in dat grote land.

Heel belangrijk! Er is vanavond de juryfinale en die beslist zoals je weet voor vijftig procent de resultaten. Vanavond is dus heel belangrijk omdat iedereen indruk wil maken op de professionele jury in alle deelnemende landen en ook in de uitgeschakelde landen – zoals ons land – kijken de juryleden mee en vellen een verdikt. Dus ook de Belgische jury zal vanavond punten geven. Ze zitten naar de livestream te kijken ergens in de gebouwen van de VRT in Brussel.

Wie zal het waarmaken? Is het de op YouTube overpopulaire Netta van Israël? Een vrolijke outsider als Moldavië? Gaat Frankrijk of Duitsland van de grote vijf er met de kristallen microfoon vandoor? Gaan ze voor het vurige Cyprus of het klassieke Songfestivaldeuntje voortreffelijk gebracht door Alexander van Noorwegen? De moderne sound van Zweden? Of is het een grote verrassing en hebben we een nooit verwachtte winnaar.

Zelden was het zo moeilijk de winnaar van het festival te voorspellen. Misschien staat hij zelfs niet in het bovengenoemde lijstje. Morgen beslissen ze dus over waar het hele evenement volgend jaar zal plaatsvinden en kan het speculeren van waar wanneer en hoe wat waarom en waarvoor ze voor een bepaalde locatie kiezen. Brussel zal het alvast niet worden maar vele andere bestemming liggen nog open.

Toch is er nog een Belgische link naar het festival. Naast alle camera’s en degelijke… blijkt ook de partner van SuRie van pure Belgische afkomst. Net riep SuRie me nog even en stelde me haar Bruggeling voor. Dus niet alleen zong ze verschillende keren als backing voor België: ze slaapt ook nog eens met een Belg.

Ondertussen is het hier megadruk aan het worden: de stemmen worden opgewarmd en het gat in de ozonlaag boven Lissabon is vandaag net een beetje groter geworden omdat hele bussen haarlak leeggespoten worden om de deelnemers er goed te laten uitzien. Als jullie dit lezen zijn jullie waarschijnlijk bijna klaar om straks te genieten van een fantastische show uit het mooie en zonnige Portugal.

Ik trek alvast een zwart pak aan om straks niet teveel op te vallen in de greenroom! Wij zijn alvast klaar voor de grote finale.

Geniet ervan!

Lees ook:
Ondergoed en kousen zijn schaars aan het worden. [14]
Even uit de Songfestivalomgeving. [13]
Sennek krijgt onze twaalf punten! [12]
Je halve finale missen zou jammer zijn. [11]
Er is interesse in Sennek. [10]
Het eerste gedacht is vaak het beste. [9]
De nodige kilometers op de teller. [8]
Dinsdag zal een spannende avond worden. [7]
Met mensen in de zaal zal het er anders uitzien. [6]
Opvallend hoeveel Belgen hier werken. [5]
Een beetje extra veiligheid kan nooit kwaad. [4]
Een repetitie duurt langer dan dertig minuten. [3]
De stress van overgewicht. [2]
Je hebt het recht om vals te zingen. [1]

De bijdragen in deze reeks worden geschreven vanuit persoonlijke belevenis en zijn nooit een standpunt van de European Broadcasting Union.

(Foto: aftiteling tweede halve finale. Ook Jan krijgt een vermelding, net zoals het hele team van Scrn. Dat is de drijvende kracht achter de sociale media en website van het festival)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.