Sjaloom Israël 2019! Volgend jaar in mei trekken we met zijn allen naar het verre Israël om het festival te vieren. Wat vooral door de delegatie zelf verwacht werd is werkelijkheid geworden.

Israël is met overtuigende punten van de televoting verkozen om dit jaar het festival te winnen. De vakjury was trouwens ook gul met punten voor Israël, meerdere malen gingen 12 punten naar de excentrieke Netta.

Is het raar? Neen. Eigenlijk is Israël een correcte winnaar. Het is een eigentijdse song die uit de grijze songmassa uitsprong. We gaan nog eens een grotere Eurovisie hit hebben en het lied heeft een duidelijke en zeer positieve boodschap.

Ik ga zeker geen analyse maken, maar een paar zaken zijn duidelijk. Goed en top gebracht entertainment krijgt waardering. Ik ben dan ook erg blij voor Cyprus en hun team dat ze tweede geworden zijn. Oostenrijk werd derde en dat verbaast ook niet. Het andere nummer van Boris Milanov (de schrijver van de Oostenrijkse song) namelijk Bulgarije, heeft het ietsjes minder gedaan.

Misschien grappig om mee te geven is dat Boris me na de bekendmaking van Oostenrijk, een paar maanden geleden, zegde dat het Bulgaarse lied nog een klasse beter was dan Oostenrijk. Zelf kon ik hem daar minder in volgen want Oostenrijk vond ik persoonlijk beter. Boris is een zeer getalenteerde Bulgaar die in Zweden woont en zeer goeie muziekproducties maakt.

Die Boris en de zanger van Oostenrijk zijn trouwens beste vrienden. Ze studeerden vroeger samen. Vorig jaar werd hij reeds tweede met Bulgarije en dit jaar derde met Oostenrijk. Hij vertelde me trouwens hoe geweldig hij onze laatste vijf inzendingen vond inclusief dit en vorig jaar. De schrijver van “City Lights” was trouwens hier en ik zag dat ze samen meeting hadden.

Geloof me, een samenwerking van ons Belgisch talent met dat van die Bulgaarse Zweed zou wel eens wonderen kunnen doen en dan is het enkel maar te hopen dat wij eventuele voorstellen van deze mensen niet zomaar afwijzen, want dat zou heel erg zonde zijn. Hadden we “City Lights” aan het team van deze man gegeven, dan sluit ik niet uit dat Netta niet in Lissabon maar in Brussel haar overwinning had kunnen vieren. Tot daar het stukje Songfestival voor gevorderden 🙂

Als we denken dat het allemaal heel makkelijk zal worden het festival naar Israël te brengen heeft het volgens mij mis. Eerst zullen er enorme discussies zijn in Israël zelf over Jeruzalem of Tel Aviv. En dan zal men een hoop mensen moeten overtuigen dat het evenement op hun sabbat zal plaatsvinden. De dag dat ze zelfs niet op het knopje van een lift mogen drukken. In principe gaat alles goed komen maar er gaat nog veel water uit hun dode zee verdampen eer het mei volgend jaar is.

Deze diashow vereist JavaScript.

Portugal heeft ons dit jaar heel warm ontvangen met een best eigenzinnig Songfestival maar volgens mijn heeft iedereen kunnen genieten van een mooie finale. Had België het geluk gehad in de tweede halve finale te zitten dan hadden we waarschijnlijk mee in de finale gezeten. Ik baseer dat simpelweg op het resultaat. De winnaar van de tweede halve finale: namelijk Noorwegen is in de finale weggezakt naar de vijftiende plaats. Dat zegt genoeg over het verschil in sterkte tussen beide halve finales. Maar loting is loting en het was gewoon geen geluk.

Daarmee zit het er allemaal op voor dit jaar en stoppen de stukjes. Dank je wel voor iedereen die de moed en zelfopoffering had om alles te lezen en ik hoop dat ik wat leuke dingen en nieuwtjes heb kunnen vertellen. Super bedankt en wie weet, bij leven en welzijn, misschien tot Israël 2019!

Alle bijdragen:
Het zal een enorme discussie worden. [16]
Zelden was het zo moeilijk. [15]
Ondergoed en kousen zijn schaars aan het worden. [14]
Even uit de Songfestivalomgeving. [13]
Sennek krijgt onze twaalf punten! [12]
Je halve finale missen zou jammer zijn. [11]
Er is interesse in Sennek. [10]
Het eerste gedacht is vaak het beste. [9]
De nodige kilometers op de teller. [8]
Dinsdag zal een spannende avond worden. [7]
Met mensen in de zaal zal het er anders uitzien. [6]
Opvallend hoeveel Belgen hier werken. [5]
Een beetje extra veiligheid kan nooit kwaad. [4]
Een repetitie duurt langer dan dertig minuten. [3]
De stress van overgewicht. [2]
Je hebt het recht om vals te zingen. [1]

De bijdragen in deze reeks worden geschreven vanuit persoonlijke belevenis en zijn nooit een standpunt van de European Broadcasting Union.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.