Alles ging heel vlot vandaag in de Altice Arena, het liep als een trein. Ook de prestaties van vandaag waren knap, wat me doet twijfelen…

Ik moet alweer bekennen dat wanneer je middenin de gekte zit het moeilijk begint te worden om favorieten aan te duiden. Er is altijd wel een rede waarom je denkt dat een lied het toch zal halen.

Wat wel opvalt is dat veel landen ales uit de kast blijven halen om indruk te maken. terwijl ze vorig jaar leerden dat dat niet altijd nodig is. Ik zag voor ArmeniΓ« geweldig grote decorstukken op en aanrijden waarmee ze denken hun lied nog meer te laten opvallen. Voor Ierland is er dan weer een lantaarnpaal inclusief bankstel en twee verliefde jongens die dansen. Het is weer eens wat anders en ik denk dat niemand het hen heeft voorgedaan.

Cyprus draait er op het einde van hun nummer de gemiddelde jaarlijkste gasconsumptie van Portugal doorheen om de titel van hun lied β€œFuego” (“Vuur”) glans bij te zetten en wie gewoon het hele podium als een ufo laat opstijgen is Oostenrijk.

Niet te geloven wat de mogelijkheden zijn van het podium. Ik was echt onder de indruk van het klank en lichtspel dat je te zien krijgt. Menig tv-maker kan er alleen maar van dromen om met zo’n enorme en professionele stage te mogen werken.

View this post on Instagram

Our Office … πŸ™‚

A post shared by Jan Demulder (@demulder) on

Ik bekijk het allemaal wel uit de zaal waardoor ik vaak een andere indruk krijg dan wat ze 200 meter verderop in de perszaal op het scherm te zien krijgen. Het kan gebeuren dat de indruk die je hebt uit de zaal niet overgebracht kan worden op het kleine scherm. ik ben benieuwd om de liedjes gewoon op televisie te bekijken

Elk land doet zijn uiterste best om te overtroeven in de act en sparen kosten noch moeite om grote β€œprops” (dat zijn de bouwwerken die ze tussen twee liedjes door heel snel op het podium moeten opstellen) mee naar het festival te brengen of hier te laten maken. Van enorme jurken uit Estland tot hele bouwwerken voor ArmeniΓ« en Finland tot zelfs een open ruggetje uit Wit-Rusland waar gewoonweg rozen uit groeien.

De keuze van de Belgen om het klein te houden en op de song te concentreren zou wel eens in hun kaart kunnen spelen. Het is in ieder geval een heel spannende halve finale. Fans noemen de eerste halve finale het bloedbad van het festival omdat er nummers zullen afvallen die velen graag naar de finale hadden zien gaan en die dat zeker ook zouden verdienen. Ik ben heel benieuwd wat het allemaal gaat worden…

Ondertussen hebben we vandaag de laatste nummers van de eerste halve finale afgewerkt en starten we morgen met de tweede halve finale. Ik ben benieuwd wat we allemaal te zien gaan krijgen. Ikzelf durf te beweren dat de kans erg groot is dat de winnaar van de eerste halve finale de uiteindelijke winnaar zal worden van het festival. Ik check het met plezier na afloop van de finale.

View this post on Instagram

Eurovision@rt… πŸ˜‰

A post shared by Jan Demulder (@demulder) on

De veiligheid nemen ze hier dit jaar heel serieus. Hier en daar zijn er blijkbaar verscherpte veiligheidsmaatregelen, maar zelf voel ik daar niet veel van. Nu ja, een beetje extra beveiliging kan natuurlijk nooit kwaad… En terwijl bij ons de boog morgen gespannen staat hebben jullie morgen een vrije dag! Geniet ervan en ontdek zeker de nieuwe lading repetities op het YouTube-kanaal of hier op de website.

Tot morgen!

Lees ook:
Een repetitie duurt langer dan dertig minuten. [3]
De stress van overgewicht. [2]
Je hebt het recht om vals te zingen. [1]

De bijdragen in deze reeks worden geschreven vanuit persoonlijke belevenis en zijn nooit een standpunt van de European Broadcasting Union.

(Foto: EBU/Andres Putting)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.