Vandaag stoppen we met de eerste repetities voor de halve finalisten en we zijn vertrokken voor de tweede ronde.

Iedereen mag zijn lied opnieuw repeteren en er zal zo veel mogelijk rekening gehouden worden met de opmerkingen die na de eerste repetitie in de viewing room werden gegeven.

Vandaag volg ik de delegaties en ga ik een video maken van hoe zo een repetitie verloop eruit ziet. Ik had afgesproken met de delegatie van IJsland dat ik tegen negen uur naar hun hotel zou komen om van daaruit samen met hen naar de venue te vertrekken. Felix, de head of delegation, zegde me zeker mooi op tijd taan te komen omdat ze heel stipt willen vertrekken. De repetitie moet immers tijdig kunnen starten.

Eline, die de make up doet van de IJslandse delegatie is al jaren een vriendin en afgelopen nationale finale hebben we het weekend samen doorgebracht op het prachtige noordelijke eiland. Ze heeft de jonge zanger een laagje schmink gegeven waardoor hij make-up gewijs alvast klaar was om op het podium te gaan.
Het bleek echter geen makkelijke bevalling te worden. Om te beginnen was de lift stuk en moest iedereen met de trap naar beneden, inclusief alle koffers met podiumkleding.

Misschien was ik wel mooi op tijd, de bus die had daar een ander idee over. Blijkbaar zat die helemaal vast in het verkeer met als gevolg dat we met drie kwartier vertraging vertrokken. Ik maakte me al wat zorgen dat die IJslandse jongen zolang buiten in de toch wel frisse tocht stond maar voor zo’n IJslander is het natuurlijk hoog zomer en warm en blijken ze daar geen last van te hebben.

Om geen problemen te krijgen met de repetities namen de Albanezen de plaats in van IJsland in en zo was alles weer netjes op schema. Aangekomen in de arena volgde ik de Belgen tot aan de in-ear om daar het avontuur met Wit-Rusland verder te zetten.

Een beetje een rustigere dag vandaag, maar je moet wel alles regelen en even bespreken met de delegaties wat de bedoeling is en of ze daar zin in hebben. Dit jaar is het heel fijn samenwerken met de delegaties.
Het was rond tien uur ’s avonds dat ik gestopt ben met monteren. Morgenvroeg doe ik verder zodat het tegen de middag klaar is want dan is er de repetitie van de Big 5 en Portugal.

Dan gaan we terug naar de gesloten repetities met de dertig seconden filmen van ver. Vanaf vandaag kunnen jullie de tweede repetitie op het kanaal checken en het fijne is dat je 30 seconden van de productie ziet zoals het er werkelijk op TV zal uitzien. Zo kan je je echt al een idee vormen van hoe je favoriete lied er dinsdag zal uitzien als je met familie en vrienden naar TV zit te kijken. Buiten dat alles een beetje vertraging heeft opgelopen is het best allemaal vlot verlopen. Geen zaken die volledig de mist in gingen.

Tijdens de persconferentie volgde ik Netta van Israël. Israël is zo goed als zeker van de overwinning. Ze denken dat we volgend jaar allemaal naar Israël zullen gaan voor de editie van 2019. En al wil ik Israël zeker bij de kanshebbers rekenen toch denk ik dat ze beter rustig afwachten tot de grote finale. Ik herinner me nog dat Italië vorig jaar ook de grote favoriet was, maar het toch heeft moeten stellen met een plekje buiten de top 5.

Wat de Belgen betreft, want daar heb ik het nog niet over gehad, waren ze vandaag gelukkiger met de belichting en heeft Laura in ieder geval een uitstekende job gedaan. De Belgische prestatie springt er in ieder geval uit door zijn soberheid, het mooie lied en de knappe zang. Op zich zijn alle ingrediënten aanwezig om een mooi resultaat te behalen. De eerste halve finale is de strafste maar toch zou het moeten lukken. Het zal volgende dinsdag In ieder geval een heel spannende avond worden.

De dag heb ik mooi afgesloten met een flesje lokale en lekkere vino verde en daarmee is het weer tijd om onder de wol te kruipen.

Slaap lekker en tot morgen!

Lees ook:
Met mensen in de zaal zal het er anders uitzien. [6]
Opvallend hoeveel Belgen hier werken. [5]
Een beetje extra veiligheid kan nooit kwaad. [4]
Een repetitie duurt langer dan dertig minuten. [3]
De stress van overgewicht. [2]
Je hebt het recht om vals te zingen. [1]

De bijdragen in deze reeks worden geschreven vanuit persoonlijke belevenis en zijn nooit een standpunt van de European Broadcasting Union.

(Foto: Louise LaFleur)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.