Alle finalisten van het Eurovisiesongfestival 2018 zijn gekozen. Tien landen – waaronder Nederland – hebben zich kunnen plaatsen vanuit de tweede halve finale voor de grote finale van zaterdag.

Nederland maakte vanavond mee wat België de afgelopen drie jaar ook meemaakte: als laatste worden afgeroepen bij de bekendmaking van de finalisten. Verrassende finalist in onze ogen was Servië en – in mindere mate – Slovenië. De rest lag in de lijn der verwachtingen. Nederland haalt zo zijn derde finale op rij en zijn vijfde finale in zes jaar.

Naar finale (op volgorde van bekendmaking)
01. Servië: Sanja Ilić & Balkanika – Nova Deca
02. Moldavië: DoReDos – My Lucky Day
03. Hongarije: AWS – Viszlát Nyár
04. Oekraïne: Melovin – Under The Ladder
05. Zweden: Benjamin Ingrosso – Dance You Off
06. Australië: Jessica Mauboy – We Got Love
07. Noorwegen: Alexander Rybak – That’s How You Write A Song
08. Denemarken: Rasmussen – Higher Ground
09. Slovenië: Lea Sirk – Hvala, Ne!
10. Nederland: Waylon – Outlaw In ‘Em

Uitgeschakeld (alfabetisch)
Georgië: Ethno-Jazz Band Iriao – For You
Letland: Laura Rizzotto – Funny Girl
Malta: Christabelle – Taboo
Montenegro: Vanja Radovanović – Inje
Polen: Gromee feat. Lukas Meijer – Light Me Up
Roemenië: The Humans – Goodbye
Rusland: Julia Samoylova – I Won’t Break
San Marino: Jessika feat. Jenifer Brening – Who We Are

Roemenië en Rusland zijn hun kwalificatierecord van 100 % na vanavond kwijt. Polen loopt dan weer zijn eerste finale sinds 2011 mis, terwijl Hongarije en Zweden al voor het achtste jaar op rij in de finale staan. Ook is met de niet-kwalificatie van Georgië voor het eerst sinds het debuut van Armenië in 2006 geen enkel land uit de Kaukasus aanwezig in de finale. Oekraïne en Australië zijn op dit moment de enige landen op het festival die al zijn halve finales wist te overleven.

Bovengenoemde tien finalisten vergezellen Oostenrijk, Estland, Cyprus, Litouwen, Israël, Bulgarije, Tsjechië, Albanië, Finland en Ierland in de finale, die zich dinsdag konden plaatsen. Gastland Portugal en Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk waren al rechtstreeks geplaatst voor die finale. België is er voor het eerst sinds 2014 niet bij als finalist.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.