De tien nieuwe finalisten mochten na de eerste halve finale spreken. Ook mochten ze hun deel loten in de finale, wat je hier kan lezen.

De Oostenrijkse zanger Cesár Sampson werd al eerste afgekondigd, maar had het niet helemaal door: “Ik was heel blij na mijn optreden en die blijdschap bleef overheersen. Ik had het niet door dat de camera richting ons kwam, maar natuurlijk was ik in extase”.

Estland plaatste zich voor het eerst sinds 2015. Hoe komt dat volgens Elina Nechayeva? “Het meest belangrijke ding is dat je moet zingen vanuit je hart, zodat je iedereens ziel kan raken en de emoties kan creëren die je kippenvel en zelfs tranen kan geven.”

“Ik ga proberen geschiedenis te schrijven” zegt Eleni Foureira voor Cyprus. “Ook al doe ik niet beter dan een vijfde plaats (de beste notering van Cyprus, nvdr) zal ik zeer blij zijn”. Ze was natuurlijk ook teleurgesteld dat Griekenland het niet heeft gehaald. Ze verloor trouwens kort haar favorietenstatus bij de bookmakers, maar is op dit moment terug eerste bij de gokkantoren.

Een nieuwe favoriet na de halve finale is Ieva Zasimauskaitė uit Litouwen. Komt dat door de emoties: “Ik wilde echt met mijn man werken. In mijn video zie je ook mijn ouders, vrienden en grootouders. De emoties zijn echt. Mijn man en ik zijn acht jaar samen en we hebben onze problemen gehad, maar als je hart zegt dat het de juiste persoon is mag je niet opgeven.”

“De gouden katten hebben me geluk gebracht” zegt een enthousiaste Netta uit Israël. “De druk om favoriet te zijn is groot, maar ik heb veel plezier hier. Tussen muziek maken en hier aan deze tafel is een heuse weg afgelegd. De plaats maakt me niet uit, maar wel om mensen te entertainen.”

Mikolas Josef uit Tsjechië sprak over zijn front flip, waar het tijdens de eerste repetitie mee mis ging. “We zijn hier gekomen om die flips te doen en de mogelijkheid om die te doen was bijzonder. Het was niet aangeraden, maar na vijf maanden moest ik hem gewoon doen.”

Hoe was de atmosfeer bij het Bulgaarse Equinox? Allemaal verschillende mensen die nog niet zo lang samenwerken? “Die was fantastisch. We waren voor iedereen aan het supporteren en waren zeer tevreden over onze performance. We voelden de liefde en dit is een mooie teamprestatie.”

Eugent Bushpepa bracht een optreden vol met emoties voor Albanië: “Zo lang je emoties kan overbrengen is een optreden hetzelfde in een klein café of in een grote zaal. Ik draag het nummer op aan alle mensen die ik lief heb, want het lied gaat over het missen van mensen waar je het meest om geeft. Ik draag het op aan de Albanezen.”

“Ik was zo zenuwachtig. Het was verschrikkelijk” vertelde Saara Aalto uit Finland. “De camera’s waren zo er weg en ze kwamen nooit richting mij. Ik heb hier twintig jaar op gewacht en het is mijn grootste droom ooit. Ik ben nog nooit zo hard geroepen als daarnet.”

Ryan O’Shaughnessy, de zanger uit Ierland, werd als laatste afgeroepen en was uiteraard tevreden: “Mijn intentie was om de mensen te helpen die niet zien dat liefde gewoon liefde is, er is geen verschil. Niet iedereen is zo liberaal als in deze zaal, dus het is heel belangrijk. Ik ben supertrots dat ik mijn land terug in de finale heb gekregen.”

(Foto: Andres Putting, Thomas Hanses)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.