De eerste generale repetitie is aflopende in de Altice Arena. Wie niet wil weten hoe de show verloopt, moet nu stoppen met lezen.

Voor het eerst sinds 2012 zal de show niet worden geopend met een openingsact. Na een filmpje over het gastland schakelen we meteen over naar de vier presentatrices van de uitzending. In een meer dan behoorlijk Engels leggen ze de verplichte zaken uit en na amper een minuut of zes kan Azerbeidzjan starten met het eerste optreden.

Voor elk land is een postcard. Sinds 2013 focussen die postcards zich trouwens op de artiest in plaats van de traditionele promotiefilmpjes voor het gastland. Dit jaar hebben ze beiden gecombineerd, want alles is opgenomen op de mooiste plekken van het land. Zo zagen we Sennek tijdens haar filmpje op een zeilboot in de haven van Lissabon zitten. In tegenstelling tot vorig jaar zijn de postcards nu wel klaar, maar toch zijn er nog de afgelopen week stukken opgenomen. Zo ging de Finse artieste nog golven.

Hoe ging die eerste generale voor Sennek? Ze bracht haar nummer goed, zonder meer. Ze leek zich wel in te houden (of dat hopen we toch) voor het grote moment van vanavond. Het valt ook een beetje weg omdat ze het nummer op de catwalk brengt en daar nu geen publiek rond staat. Het zal afwachten worden hoe het vanavond er zal uitzien.

Lees ook: onze partners van OGAE Belgium waren aanwezig en geven hun bevindingen over de uitvoeringen.

Het is nog maar eens bewezen waarom er repetities nodig zijn. Bij Israël ging het fout in de eerste poging en moest er opnieuw gestart worden. Ook bij de Griekse artiest ging het mis nog voor het nummer gestart werd en bij Saara Aalto uit Finland ging het handvuurwerk niet af.

Pauzes zijn er na Litouwen en Kroatië. Greenroompresentatrice Filomena doet een praatje met de artiesten en in sommige landen ziet men op dat moment een reclameblok. Ze praat onder andere tijdens deze eerste repetitie met de kandidaten van Albanië, Tsjechië en Wit-Rusland. Het waren trouwens niet de echte kandidaten, maar stand-ins. De artiesten vertrokken meteen na hun repetitie van het podium richting de coulissen om zich voor te bereiden voor de tweede generale repetitie.

Na alle landen volgen de traditionele zaken: openen van de lijnen, overzichten en interval acts tot de bekendmaking van de finalisten. In één van de filmpjes zien we enkele kandidaten van vorig jaar elk een stukje van “Amar Pelos Dois” zingen. Onder andere Blanche, de Belgische vierde plaats van 2017, zit in die selectie. Salvador Sobral zal samen met zijn zus Luisa ook te zien zijn. Wie zich Lynda Woodruff nog kan herrinneren uit 2013 en 2016, kan zich gaan opmaken voor een opvolger: David Attemburger (parodie op David Attenborough) maakt zijn opwachting tijdens de shows.

(Foto: Thomas Hanses, tweede repetitie België)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.