De tweede halve finale is zonet afgelopen. Voor de vakjury’s dan toch. Op basis van deze optredens zijn de helft van de punten al uitgedeeld.

Alle landen die meedoen aan de tweede halve finale moeten twee keer stemmen. De kijkers stemmen morgen, maar vanavond waren de jury’s al aan zet. Ook in Duitsland, Frankrijk en ItaliĆ« zaten de jury’s klaar.

Hoe de show inhoudelijk in elkaar zit, kan je lezen in hetĀ verslag van de eerste generale repetitie. Onze partners van OGAE Belgium hebben vanavond een verslag gemaakt van de jury-uitzending en de indrukken van al de kandidaten. Dat kan jeĀ hierĀ lezen.

Lissabon Live: Tweede halve finale voor het eerst geoefend.

Na het korte protocol van de opening start Noorwegen de tweede halve finale met oud-winnaar Alexander Rybak. De kans dat Johnny Logan na ruim dertig jaar een opvolger krijgt is zeker niet onbestaande. De Noor kan zaterdag mogelijks zijn tweede festival winnen en deze halve finale overleven is formaliteit. Voor Roemeniƫ zal dat moeilijker worden, maar we denken dat het soft-rock nummer het mogelijks nog borderline kan overleven. De gimmick met de paspoppen zal onthouden worden. Die gimmick heeft Serviƫ dan weer niet en het lijkt dat Serviƫ voor de laatste plaatsen gaat meedoen dit jaar. Ook San Marino geven we weinig tot geen kans. Ze hebben het perscentrum een paar keer aan het lachen gekregen, maar de Maltese en Duitse zangeres mogen na morgen terug haar hun thuisland. Voor Denemarken moet het dan weer wel lukken om de finale te halen: de viking maakt voldoende indruk en heeft een kwalitatief goed nummer.

Van grootste naar kleinste kwalificatiekans:
Noorwegen > Denemarken > Roemeniƫ > Serviƫ > San Marino

RuslandĀ is terug van weggeweest, maar gaat het moeilijk krijgen. De zangeres in een rolstoel die vorig jaar normaal mocht is terug, maar als berg op het podium. Na haar optreden moet de organisatie haar met berg en al van het podium rijden. Mensonwaardig. MoldaviĆ« is samen met Cyprus de verrassing van dit festival en moet met gemak halen. Ook voor Nederland liggen de kaarten goed, maar er zit een kaper op de kust later in het deelnemersveld. Het zal dus niet met de grote grandeur zijn. Jessica Mauboy uitĀ AustraliĆ« zien we ook doorstoten naar de finale, maar we denken dat daar er geen vierde top 10 op rij inzit.

Van grootste naar kleinste kwalificatiekans:
Moldaviƫ > Australiƫ > Nederland > Rusland > Georgiƫ

Polen deed het pakweg tien jaar geleden belachelijk slecht, maar na een bezinning van twee jaar keerde het in 2014 terug en haalde het elke finale. Ook dit jaar liggen de kaarten goed voor “Light Me Up” en denken we wel dat Polen het kan halen. MaltaĀ daarentegen neigen we eerder in het vakje van niet-finalist te stoppen. Het lied komt enkele jaren te laat en de act kan nooit overtuigen. HongarijeĀ is, samen met Zweden en Azerbeidzjan (die hun record zeker niet zullen verderzetten) al zeven jaar te zien in de finale. Dit jaar komt daar volgens ons ook een achtste bij. Dit is dan ook de kaper op de kust van Nederland. Deze rock is een pak steviger, overtuigender en minder gemaakt. Letland dreigt na Hongarije weg te vallen en zal het moeilijk hebben, maar kan misschien wel rekenen op de jury.

Van grootste naar kleinste kwalificatiekans:
Hongarije > Polen > Letland > Malta

Zweden herhaalt het kunstje uit de voorrondes en krijgt daarvoor volgens ons te weinig krediet bij de gokkantoren en fans. Dit zou zomaar eens een top 3 kunnen worden voor het land. Montenegro daarentegen stuurt een oubollige inzending die alle clichĆ©s aanvinkt van een Balkanballade. Jammer, want de zanger heeft Ć©Ć©n van de leukste persoonlijkheden van dit jaar. SloveniĆ« zal een dubbeltje op zijn kant worden. Het is afwachten hoe de jury en publiek zal reageren op de geforceerde technische onderbreking. OekraĆÆne stuurt opnieuw een goed doordachte act en song en mag zich opmaken voor een nieuwe finale.

Van grootste naar kleinste kwalificatiekans:
Zweden > OekraĆÆne > SloveniĆ« > Montenegro

In deze tweede halve finale treden ook drie van de zes rechtstreeks geplaatste finalisten op. Wat ons betreft de drie sterkste.Ā FrankrijkĀ brengt een eigentijds chanson met een sterke boodschap en kan mogelijks de eerste top 5 sinds 2002 halen voor het land.Ā ItaliĆ« heeft ook een sterke boodschap gestoken in zijn lied en speelt dat sterk uit op het scherm. Enkel de stemmen van de twee mannen zijn volgens ons niet iedereen zijn ding.Ā DuitslandĀ speelt het dan weer op emotie, en oprechte emotie. Dit kan harten raken en volgens ons kunnen ze daarmee de laatste plaatsen zeker vermijden.

Conclusie?Ā Deze halve finale ademt voor ons meer Eurovisiesongfestival, met een paar minder serieuze inzendingen, maar ook grote kanshebbers. De druk voor de Belgen ligt eraf en hopelijk is de uitschakeling al een beetje verwerkt bij de fans, zodat we zaterdag voor Nederland kunnen gaan supporteren. Die kans zit er namelijk nog altijd in. In juni en juli zullen ze dat voor ons dan wel doen op het WK Voetbal. Deal?

Naar finale:
Noorwegen
Moldaviƫ
Australiƫ
Zweden
OekraĆÆne
Schemerzone:
Roemeniƫ *
Denemarken *
Rusland
Nederland *
Polen *
Hongarije *
Letland
Sloveniƫ
Uitgeschakeld:
Serviƫ
San Marino
Georgiƫ
Malta
Montenegro

(* Voorzichtige voorspelling van landen die denken dat wij doorgaan)

Morgen kennen we alle finalisten van het festival. We duimen voor onze noorderburen!

(Foto: Louise LaFleur)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.