Hoe breng je vanavond je stem uit tijdens de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival 2018? In dit bericht leggen we je alle steminformatie uit!

Je kan stemmen via de vaste telefoon door te bellen, via een gsm/smartphone door te bellen of sms’en of met een smartphone via de Eurovision App. Die laatste kan je downloaden voor iOS, Android en Windows Phone. Via de app kan je gewoon klikken op de artiest die je wil steunen. Als je wil bellen of sms’en moet je het volgende doen:

  • BEL naar 0905 160 XX. (€ 0,50/oproep)
  • Stuur een SMS naar 6000 met als boodschap XX. (€ 0,50/verzonden bericht)

De XX moet je vervangen door het startnummer van het land waar je wil voor stemmen. Deze zijn voor de eerste halve finale:

01 – AZERBEIDZJAN
02 – IJSLAND
03 – ALBANIË
04 – BELGIË
05 – TSJECHIË
06 – LITOUWEN
07 – ISRAËL
08 – WIT-RUSLAND
09 – ESTLAND
10 – BULGARIJE
11 – MACEDONIË
12 – KROATIË
13 – OOSTENRIJK
14 – GRIEKENLAND
15 – FINLAND
16 – ARMENIË
17 – ZWITSERLAND
18 – IERLAND
19 – CYPRUS

Let op! Je kan niet voor België stemmen (04). Per toestel kan je maximaal twintig keer stemmen, maar wel voor zoveel landen als je wil. Mensen in het buitenland (Portugal, Spanje, Verenigd Koninkrijk of ander deelnemend land van vanavond) kunnen wel stemmen voor België. Volg de richtlijnen van de openbare omroep in desbetreffend land. Nederland kan niet vanavond stemmen. Stemmen is enkel mogelijk na alle liedjes. De informatie is voor Vlaanderen. Wie kijkt via de RTBF krijgt andere gegevens te zien, maar zijn uiteraard geldig als Belgische stem.

Hoe gaat het nu exact? Je kan stemmen na het laatste lied wanneer de presentatrices de lijnen openen. Wanneer deze worden afgesloten, worden de stemmen per land uitgerekend door het Duitse bedrijf Digame. Het land met de meeste stemmen krijgt 12 punten, het land met het tweede hoogste aantal krijgt 10 punten, het land met het derde hoogste aantal krijgt 8 punten en zo verder naar 1 punt. Elk land geeft dus punten aan tien landen. De jury zal dit ook doen en geeft hetzelfde aantal punten als de kijker. In de Belgische jury zetelen:

  • Bob Savenberg (zanger, songwriter, muzikant, manager – voorzitter)
  • Wouter Vander Veken (producer)
  • Lien De Greef (Lady Linn, zangeres)
  • Laura Tesoro (zangeres, vertegenwoordiger 2016)
  • Tom Eeckhout (Tom Dice, vertegenwoordiger 2010)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.