Nog maar enkele uren resten ons van de grote finale van het Eurovisiesongfestival 2018. Ben je nog niet helemaal mee? Of wil je graag opscheppen met enkele weetjes? Lees dan nu onze Need to Know!

Je kan zeker en vast nog meer meer informatie vinden op onze dossierpagina over de finale. Dit moet je weten om helemaal mee te zijn vanavond:

Hoe kiest men de winnaar?

Stap 1: De jury stemt
 • Dat gebeurde in feite gisterenavond al, tijdens de juryfinale. Ieder jurylid moest een ranking opmaken van zijn 25/26 liedjes in volgorde van voorkeur. Die werden samengeteld en vormden een top 10. Mocht een jurystemming ongeldig zijn, dan zal er een reservejury de stemmen van dat land geven
Stap 2: De kijker stemt
 • Rond 23:00 gaat de televoting vanavond van start. Je zal 40 minuten de tijd hebben om te stemmen op je favoriet. Je kan maximaal 20 keer stemmen per toestel en je kan niet op je eigen land stemmen. Mocht een televoting ongeldig zijn, dan zal er een reservejury de stemmen van dat land geven.
Stap 3: De jurypunten worden gegeven
 • De landen worden opgeroepen in een bepaalde volgorde. Sinds 2016 doen ze dit op een vooraf bepaalde volgorde die vooral technisch haalbaar is.
 • Elk land zal een zogenaamde ā€˜spokespersonā€™ de punten laten geven. Hij of zij zal door de presentator worden aangekondigd en ze doen een korte inleiding. Alle landen doen dat in het Engels, met uitzondering van Frankrijk. Die zullen dat in de Franse taal doen.
 • De punten 1-2-3-4-5-6-7-8-10 zullen automatisch op het scherm komen.
 • De spokesperson zal de twaalf punten bekend maken.
 • Indien er een ex aequo op het scorebord staat, zal het land dat van de meeste verschillende landen punten kreeg hoger staan. Als dat gelijk is, kijkt men naar wie de meeste 12 punten heeft. Als dat gelijk is, kijkt men naar wie de meeste 10 punten heeft. Zo gaat men verder naar 1 punt. Als er dan nog een ex aequo is, zal het land dat als eerste heeft opgetreden hoger staan.
Stap 4: De kijkerspunten worden gegeven
 • Alle punten zullen in blok worden gegeven. Het is dus niet zo dat we opnieuw alle spokespersons zullen horen. Als Spanje bijvoorbeeld in totaal 19 punten kon verzamelen, zullen de presentatrices die 19 punten ook ineens aankondigen.
 • De landen die buiten de top 10 zijn geĆ«indigd, zullen in een relatief vlot tempo bekend worden gemaakt. De presentatrices zeggen de naam van het land en het aantal punten.
 • Bij de top 10 zal men de spanning opdrijven. Dan krijgen we ook de kandidaten in de greenroom te zien die nog overblijven. Bij de laatste landen komen ze ook allemaal tegelijk in beeld. Bij het allerlaatste land zal men de naam van het land zeggen en hĆ©Ć©l langzaam het aantal punten bekendmaken, tenzij dit geen nut heeft (bv. in 2016 was dit het geval, in 2017 niet)
 • Op het moment dat de winnaar naar het podium gaat , zullen de meeste omroepen de resultaten van hun televoting laten zien. Na afloop komen alle punten via de site van het Eurovisiesongfestival online. Die zullen wij ook publiceren na afloop.

De uitzending?Ā 

 • De uitzending start om 20 uur vanavond in Lissaon. Daar is het een uur vroeger, dus zal de show hier starten om 21 uur. Al sinds de jaren ā€™80 start de uitzending steevast op dat uur. In IJsland start de uitzending al om 19 uur lokale tijd, terwijl ArmeniĆ« en Azerbeidzjan respectievelijk om 23 uur en middernacht pas moeten inschakelen voor de finale. De show duurt zoā€™n 3,5Ā uur.
 • De show komt vanuit de Altice Arena is Lissabon, Portugal. Ruim 10.000 mensen zullen de liveshow bijwonen. De presentatie zal in handen liggen van vier dames:Ā Filomena Cautela, SĆ­lvia Alberto, Daniela Ruah en Catarina Furtado.
 • Alle deelnemende landen van vanavond moeten de show live uitzenden en ook stemmen, net zoals de zeventien landen die de finale niet hebben gehaald.
 • In Vlaanderen is de uitzending te zien via EĆ©n met commentaar van Peter Van De Veire, in WalloniĆ« met commentaar vanĀ Maureen Louys en Jean-Louis Lahaye op La Une en de Nederlanders kunnen afstemmen op NPO1 voor commentaar van Jan Smit en Cornald Maas.

De kandidaten?

 • Zesentwintig kandidatenĀ zitten in de grote finale.
 • Vanavond doen er negenĀ mannen, achtĀ vrouwen, vierĀ duo’sĀ enĀ vierĀ groepenĀ mee.
 • De jongste en oudste kandidaat waren beiden rechtstreeks geplaatst voor de finale. AlsĀ jongste kandidaatĀ hebben we vanavond (en dit jaar) Amaia Romero uit Spanje. Zij is 19 jaar. De ‘oudste kandidaat’ vanavond (en tevens dit jaar) isĀ Fabrizio Moro uit ItaliĆ«. Hij isĀ 43 jaarĀ geworden in april.
 • De kandidaten uit OekraĆÆne, SloveniĆ«, Litouwen, AlbaniĆ«, Finland, MoldaviĆ«, Zweden, Cyprus en ItaliĆ« probeerden al eerder hun land te vertegenwoordigen.
 • Alexander Rybak (winnaar 2009) uit Noorwegen, Waylon (runner-up 2014) uit Nederland en Jessica Mauboy (interval act 2014) uit AustraliĆ« waren allemaal al eens eerder te zien in de competitie. SuRie was dan weer backing vocal voor BelgiĆ« in 2015 en 2017, terwijl CesĆ”r Sampson dat voor Bulgarije deed in 2016 en 2017. Lea Sirk deed dat dan weer voor haar eigen land in 2014 en 2016.
 • Negen verschillende talen zijn vanavond te horen. Zeventien songs zijn in het (grotendeel) Engels. Ander talen die we vanavond horen zijn Albanees, Frans, Hongaars, Italiaans, Portugees, Servisch, Sloveens en Spaans. De inzending van Litouwen is meertalig en is zowel in het Engels als Litouws, terwijl in de Deense en IsraĆ«lische inzending respectievelijk een enkele zin IJslands en Hebreeuws te horen zijn.

Leuke weetjes?

 • In de geschiedenis van het festival kon nog nooit iemand winnen vanop deĀ tweede,Ā zestiende,Ā vijfentwintigste,Ā zesentwintigste enĀ zeventwintigste plaats. Vooral die tweede plaats is geen favoriet van de kandidaten. Zeven kandidaten konden in het verleden winnen vanop deĀ zeventiende positie. Ook de achtste en veertiende positie zijn met vijf overwinningen gegeerd.
 • De topfavoriet van vanavond heeft trouwens deĀ vijfentwintigsteĀ positieĀ gekregen: Eleni Foureira uit Cyprus. AndereĀ favorietenĀ zijnĀ IsraĆ«l,Ā Frankrijk enĀ Zweden.
 • Net zoals in 2016 en 2017 moet de afsluiter van deĀ tweede halve finale dit jaar deĀ finale openen. Melovin (OekraĆÆne) in 2018, Imri Ziv (IsraĆ«l) in 2017 en Laura Tesoro (BelgiĆ«) in 2016. In 2015 moest de voorlaatste van de tweede halve finale de finale openen:Ā Maraaya uit SloveniĆ«.
 • Vijf landen plaatsen zich automatisch voor de finale van het Eurovisiesongfestival:Ā Duitsland, Frankrijk, ItaliĆ«, SpanjeĀ enĀ hetĀ Verenigd Koninkrijk. Het gaat om een financiĆ«le bijdrage die groter is dan andere landen, maar ook omwille van kijkcijfers. Enkele jaren geleden ontstond het gerucht dat Rusland de plek van Spanje zou innemen omdat ze meer betalen, maar dat is afgedaan als kwakkel.
 • Het gastland plaatst zich ook automatisch om de logische reden dat het het gastland is. Volgend jaar zal Portugal dus opnieuw moeten meedoen aan de halve finales (tenzij het opnieuw wint vanavond).
 • Als AustraliĆ« ooit zou winnen, moet omroep SBS het Eurovisiesongfestival organiseren in samenwerking met een Europese omroep in hetzelfde land. In de wandelgangen hoort men vooral dat de Duitse omroep ARD al een soort van afspraak heeft gemaakt met SBS.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.