Nog maar enkele uren resten ons van de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival 2018. Ben je nog niet helemaal mee? Of wil je graag opscheppen met enkele weetjes? Lees dan nu onze Need to Know!

Je kan zeker en vast nog meer meer informatie vinden op onze dossierpagina over de tweede halve finale. Dit moet je weten om helemaal mee te zijn vanavond:

België en Nederland?

 • België deed dinsdag mee aan de eerste halve finale.
 • Nederland doet vanavond mee als achtste aan de tweede halve finale. Het is Waylon die onze noorderburen gaat vertegenwoordigen met het nummer “Outlaw In ‘Em”, een stevig rocknummer. Meer over Waylon in onze voorstellingsreeks Destination Lisbon.

De uitzending?

 • De uitzending start om 20 uur vanavond in Lissaon. Daar is het een uur vroeger, dus zal de show hier starten om 21 uur. Al sinds de jaren ’80 start de uitzending steevast op dat uur. In IJsland start de uitzending al om 19 uur lokale tijd, terwijl Armenië en Azerbeidzjan respectievelijk om 23 uur en middernacht pas moeten inschakelen voor de halve finale. De show duurt zo’n twee uur.
 • De show komt vanuit de Altice Arena is Lissabon, Portugal. Ruim 10.000 mensen zullen de liveshow bijwonen. De presentatie zal in handen liggen van vier dames: Filomena Cautela, Sílvia Alberto, Daniela Ruah en Catarina Furtado.
 • Alle deelnemende landen van vanavond moeten de show live uitzenden en ook stemmen. Duitsland, Frankrijk en Italië staan al meteen in de finale, maar hebben ook de verplichting om de show live uit te zenden en te stemmen.
 • In Vlaanderen is de uitzending te zien via Eén met commentaar van Peter Van De Veire, in Wallonië met commentaar van Maureen Louys en Jean-Louis Lahaye op La Une en de Nederlanders kunnen afstemmen op NPO1 voor commentaar van Jan Smit en Cornald Maas. Opgelet: in Wallonië is de show in uitgesteld relais te zien vanaf 22:30.

Stemmen en uitslag?

 • De uitslag zal worden bepaald door een vakjury en de kijkers.
 • Vakjury: een vijfkoppige vakjury zal per land stemmen. Ieder jurylid maakt zijn lijst van voorkeur. Een deurwaarder zal deze doorsturen naar de EBU en die maakt een uitslag voor de vakjury. De vakjury stemde gisterenavond al op basis van de generale repetitie. De jury geef 1 tot 810 en 12 punten aan hun gecombineerde top 10.
 • Kijkers: de kijkers kunnen stemmen na alle nummers vanavond. Dat kan per telefoonsms of via een app. Per toestel kunnen er maximaal 20 stemmen worden gegeven. De presentatrices geven aan wanneer de stemperiode open is en wanneer deze ook voorbij is. Na het einde van de televoting verwerkt het bedrijf PwC die gegevens. Elk land geeft tot 810 en 12 punten.
 • Elk land geeft dus twee sets punten. Het kan op elk land stemmen, behalve op het eigen land.
 • De uitslag zal aan het einde van de show worden bekendgemaakt. Het zijn de beste tien die doorgaan naar de finale. De presentatrices maken de tien finalisten op een willekeurige volgorde bekend. De volledige einduitslag zal na de finale openbaar worden gemaakt.

De kandidaten?

 • Achttien kandidaten doen mee.
 • In deze tweede halve finale zitten zes solo mannenvijf solo vrouwenvijf groepen en twee duo’s.
 • De jongste kandidaat vanavond is 20 jaar: Benjamin Ingrosso uit Zweden. Gromee uit Polen is met 39 jaar dan weer de ‘oudste’ kandidaat in de tweede halve finale.
 • De kandidaten uit San Marino, Rusland, Moldavië, Malta, Zweden, Montenegro, Slovenië en Oekraïne deden al eerder een poging om op het Eurovisiesongfestival te geraken.
 • Oud-kandidaten vanavond zijn er ook. Alexander Rybak won in 2009 het Eurovisiesongfestival met “Fairytale” en Waylon eindigde tweede met The Common Linnets in 2014. Jessica Mauboy was interval act in 2014 en Lea Sirk was backing vocalist voor Slovenië in 2014 en 2016.
 • Dertien van de achttien songs vanavond zijn in het Engels. Daarnaast ook Georgische, Hongaars, Montenegrijns, Servisch en Sloveens te horen tijdens de tweede halve finale.

Leuke weetjes?

 • De favorieten van deze tweede halve finale zijn Noorwegen en Australië. Er zijn minder favorieten dan in de eerste halve finale.
 • Het zijn enkel openbare omroepen die deelnemen aan het Eurovisie Songfestival. Die zijn vooral aangesloten bij de EBU, de European Broadcasting Union. Naast het festival is de EBU er vooral om sportevenementen uit te zenden en ook voor uitwisseling van nieuwsbeelden. Er zijn maar enkele commerciële zenders aangesloten, waaronder het Franse TF1 en het Britse ITV.
 • Italië vroeg om te stemmen in deze halve finale omdat het dinsdag de finale van The Voice of Italy had en vreesde voor verlies van kijkcijfers.
 • Julia Samoylova is één van de kandidaten vanavond. De Russische zou normaal vorig jaar al deelnemen in Oekraïne, waar werd daar geweigerd door de veiligheidsdiensten. Ze had namelijk illegaal op de Krim opgetreden. Rusland besloot zich dan helemaal terug te trekken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.