Nog maar enkele uren resten ons van de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival 2018. Ben je nog niet helemaal mee? Of wil je graag opscheppen met enkele weetjes? Lees dan nu onze Need to Know!

Je kan zeker en vast nog meer meer informatie vinden op onze dossierpagina over de eerste halve finale. Dit moet je weten om helemaal mee te zijn vanavond:

België en Nederland?

 • België doet vanavond als vierde mee aan de eerste halve finale. Begin september maakte de VRT bekend dat Laura Groeseneken (of Sennek) de Belgische kleuren zou gaan vertegenwoordigen. Later werd “A Matter Of Time” naar buiten gebracht. Meer over Sennek kan je vinden in onze voorstellingsreek Destination Lisbon.
 • Nederland doet donderdag mee aan de tweede halve finale.

De uitzending?

 • De uitzending start om 20 uur vanavond in Lissaon. Daar is het een uur vroeger, dus zal de show hier starten om 21 uur. Al sinds de jaren ’80 start de uitzending steevast op dat uur. In IJsland start de uitzending al om 19 uur lokale tijd, terwijl Armenië en Azerbeidzjan respectievelijk om 23 uur en middernacht pas moeten inschakelen voor de halve finale. De show duurt zo’n twee uur.
 • De show komt vanuit de Altice Arena is Lissabon, Portugal. Ruim 10.000 mensen zullen de liveshow bijwonen. De presentatie zal in handen liggen van vier dames: Filomena Cautela, Sílvia Alberto, Daniela Ruah en Catarina Furtado.
 • Alle deelnemende landen van vanavond moeten de show live uitzenden en ook stemmen. Portugal, Spanje en het Verenigd Koninkrijk staan al meteen in de finale, maar hebben ook de verplichting om de show live uit te zenden en te stemmen.
 • In Vlaanderen is de uitzending te zien via Eén met commentaar van Peter Van De Veire, in Wallonië met commentaar van Maureen Louys en Jean-Louis Lahaye op La Une en de Nederlanders kunnen afstemmen op NPO1 voor commentaar van Jan Smit en Cornald Maas.

Stemmen en uitslag?

 • De uitslag zal worden bepaald door een vakjury en de kijkers.
 • Vakjury: een vijfkoppige vakjury zal per land stemmen. Ieder jurylid maakt zijn lijst van voorkeur. Een deurwaarder zal deze doorsturen naar de EBU en die maakt een uitslag voor de vakjury. De vakjury stemde gisterenavond al op basis van de generale repetitie. De jury geef 1 tot 810 en 12 punten aan hun gecombineerde top 10.
 • Kijkers: de kijkers kunnen stemmen na alle nummers vanavond. Dat kan per telefoonsms of via een app. Per toestel kunnen er maximaal 20 stemmen worden gegeven. De presentatrices geven aan wanneer de stemperiode open is en wanneer deze ook voorbij is. Na het einde van de televoting verwerkt het bedrijf PwC die gegevens. Elk land geeft tot 810 en 12 punten.
 • Elk land geeft dus twee sets punten. Het kan op elk land stemmen, behalve op het eigen land.
 • De uitslag zal aan het einde van de show worden bekendgemaakt. Het zijn de beste tien die doorgaan naar de finale. De presentatrices maken de tien finalisten op een willekeurige volgorde bekend. De volledige einduitslag zal na de finale openbaar worden gemaakt.

De kandidaten?

 • Negentien kandidaten doen mee.
 • Er doen aan deze eerste halve finale negen solo vrouwen, zes solo mannen, twee duo’s en één groep mee.
 • De jongste kandidaat van deze avond is Ari Ólafsson uit Tsjechië met 19 jaar op de teller. Yianna Terzi uit Griekenland is dan weer de ‘oudste’ kandidaat van het gezelschap. Zij werd gisteren 38 jaar.
 • De Albanese, Litouwse, Kroatische, Griekse, Finse en Cypriotische kandidaten probeerden al eens eerder op het Eurovisiesongfestival te geraken. Twee personen stonden al wel eerder op het podium: Cesár Sampson uit Oostenrijk was backing vocalist voor Bulgarije in 2016 en 2017, terwijl Vlado Mihailov van Equinox (Bulgarije) vorig jaar mee Bulgaarse backings verzorgde.
 • Vijftien van de negentien inzendingen zal in het Engels worden gezongen. Daarnaast horen we vanavond ook Albanees, Armeens, Grieks en Italiaans.

Leuke weetjes?

 • Het signaal van het festival zal om 21:00:00 CET (Centraal Europese Tijd) stipt starten. De uitzending start echter al tien seconden eerder, om 21:59:50. De reden hiervoor is om bij onverwachte problemen in de zaal nog tijdig te kunnen schakelen in de regie.
 • De favorieten van deze eerste halve finale zijn IsraëlEstlandTsjechië en Bulgarije en Cyprus. Die laatste heeft een significante stijging doorgemaakt bij de gokkantoren en werd vannacht bij hen de eerste voor winst. Maandenlang was dat Israël. België was een favoriet, maar is teruggezakt bij de gokkantoren en fans.
 • Sinds de introductie van de twee halve finales in 2008 heeft België negen van de elf keer de eerste halve finale gekregen als halve finale. Enkel in 2011 en 2016 stond ons land in de tweede halve finale. In totaal plaatste de Belgische kandidaat zich vijf keer sinds 2008. In 2004 (toen er nog één halve finale was) was België rechtstreeks geplaatst.
 • Macedonië zou normaal gezien niet meedoen dit jaar. De nationale omroep zit met financiële problemen en zat in schulden bij de organisatie. Daarom werd het een tijd geweerd en stond het initieel niet op de deelnemerslijst. Enkele weken na het onthullen van die lijst kon er toch een akkoord bereikt worden met de EBU.
 • Dit jaar zijn er – naast het hoofdlogo – nog eens twaalf sublogo’s ontworpen door RTP. Het staat symbool voor de diversiteit in het maritieme leven, waar Portugal sterk met verbonden is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.