Israël heeft het Eurovisiesongfestival 2018 gewonnen. Netta Barzilai was met het nummer “Toy” de sterkste van zesentwintig vanavond. Het is de vierde winst voor het land in het Midden-Oosten.

Oostenrijk – niet meteen een land dat hoog werd ingeschat voor een podiumplaats – won de juryvoting met 271 punten. Zweden achtervolgde met 253 punten en Israël met 212 punten. Die andere topfavoriet, Cyprus, eindigde vijfde bij de vakjury. De kijkers zagen geen potentiële winnaar in Zweden en Oostenrijk en gaven de twee landen een plek buiten de top 10. Zweden eindigde pas drieëntwintigste bij de kijkers, Oostenrijk dertiende. Op het einde bleven Cyprus en Israël. Netta kreeg een overduidelijke meerderheid van het publiek en won dan dus ook editie 63 van het Eurovisiesongfestival.

Uitslag finale
01. Israël: Netta – Toy (529)
02. Cyprus: Eleni Foureira – Fuego (436)
03. Oostenrijk: Cesár Sampson – Nobody But You (342)
04. Duitsland: Michael Schulte – You Let Me Walk Alone (340)
05. Italië: Ermal Meta & Fabrizio Moro – Non Mi Avete Fatto Niente (308)
06. Tsjechië: Mikolas Josef – Lie To Me (281)
07. Zweden: Benjamin Ingrosso – Dance You Off (274)
08. Estland: Elina Nechayeva – La Forza (245)
09. Denemarken: Rasmussen – Higher Ground (226)
10. Moldavië: DoReDos – My Lucky Day (209)
11. Albanië: Eugent Bushpepa – Mall (184)
12. Litouwen: Ieva Zasimauskaitė – When We’re Old (181)
13. Frankrijk: Madame Monsieur – Mercy (173)
14. Bulgarije: Equinox – Bones (166)
15. Noorwegen: Alexander Rybak – That’s How You Write a Song (144)
16. Ierland: Ryan O’Shaughnessy – Together (136)
17. Oekraïne: Melovin – Under The Ladder (130)
18. Nederland: Waylon – Outlaw In ‘Em (121)
19. Servië: Sanja Ilić & Balkanika – Nova Deca (113)
20. Australië: Jessica Mauboy – We Got Love (99)
21. Hongarije: AWS – Viszlát Nyár (93)
22. Slovenië: Lea Sirk – Hvala, Ne! (64)
23. Spanje: Amaia & Alfred – Tu Canción (61)
24. Verenigd Koninkrijk: SuRie – Storm (48)
25. Finland: Saara Aalto – Monsters (46)
26. Portugal: Cláudia Pascoal – O Jardim (39)

Voor Cyprus en Tsjechië was het een historische avond, want ze haalden hun beste resultaat ooit. Na vijf jaar aan te modderen in de onderste regionen is de vierde plek voor Duitsland een opsteker en Italië doet één plek beter dan vorig jaar, toen ze topfavoriet Francesco Gabbani in huis hadden. Blamage voor het gastland, want Portugal eindigde laatste in de finale. Nederland haalde – zoals verwacht – de middenmoot en eindigde achttiende.Vooral Frankrijk en Noorwegen stelden teleur, net zoals Ierland dat recent zwaar steeg bij de gokkantoren.

Consternatie bij het optreden van het Verenigd Koninkrijk. Midden het nummer liep er plots een man op het podium die de microfoon van zangeres SuRie afnam. Hij riep een boodschap over de Britse media en iets met nazi’s, maar werd meteen van het podium verwijderd. SuRie werd een tweede kans aangeboden aan het einde van de show, maar bedankte vriendelijk. De man zou Dr A C Activism zijn, die zulke fratsen al eerder uithaalde tijdens de lokale versie van The Voice.

Het Eurovisiesongfestival 2019 komt volgend jaar in Israël terecht. Veertig jaar na “A-Ba-Ni-Bi”, negenendertig jaar na “Hallelujah” en twintig jaar na “Diva” is “Toy” de vierde Israëlische laureaat van de competitie. Het is meteen raak dus voor omroep IPBC, die binnen twee dagen zijn eerste verjaardag zal vieren. Vorig jaar vreesde men er nog voor dat Israël niet kon meedoen aan het festival omdat deze omroep nog geen volwaardig lid was. Dat is trouwens nog altijd niet het geval.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.