Na de tweede halve finale mochten de tien finalisten zich uitbundig laten zien op de persconferentie. Daar werd ook hun helft geloot, waar daarna hun startvolgorde uit werd bepaald.

Normaal mogen maar twee mensen per delegatie naar de persconferentie, maar heel de bende vanĀ ServiĆ«Ā was naar het gebeuren afgezakt: “We zijn meer dan blij. Het is heel belangrijk dat mensen begrijpen wat ze vertellen over liefde en dat kinderen onze wereld beter maken.” Het nummer staat in het teken van het dalende geboortecijfer in ServiĆ«. Volgend jaar keert trouwens Beovizija ook terug als voorronde.

MoldaviĆ«Ā was heel blij me hun kwalificatie en de deurenkomedie die ze brachten op het podium. “We willen alle MoldaviĆ«rs en alle mensen bedanken die op ons hebben gestemd”.Ā Philipp Kirkorov, de Russische schrijver van het nummer, nam uitgebreid de tijd om zijn ongenoegen te uiten dat Rusland zich niet wist te plaatsen: “Ik ben zo triest dat Julia het niet heeft gehaald.”

De zanger vanĀ HongarijeĀ heeft statistieken gehad op de universiteit, maar kan niet voorspellen of ze gaan winnen. Ze kregen wel een andere verrassing van de delegatieleider: “Ze zijn net uitgenodigd om op te treden op het grootste metal festival in Duitsland. Misschien moeten ze zichzelf nu ‘A Walking Star’ noemen in plaats van ‘Ants With Slippers’?”

Dit jaar verloren Azerbeidzjan, RoemeniĆ« en Rusland hun kwalificatierecord van 100 %, maarĀ OekraĆÆne blijft overeind: “Vandaag contacteerde Verka Serduchka me om me veel succes te wensen. Ze schreef dat ik het podium in de fik moest zetten, net zoals de harten van de mensen. En dat hebben we gedaan.” Hij maakte ook promotie voor zijn parfume. “Het zal naar sex ruiken als we winnen”.

“Een geweldige overwinning voor mezelf” zegt Benjamin Ingrosso uitĀ Zweden. De pers vroeg of hij voor de zevende overwinning gaat, waarop de delegatieleider antwoordde: “Benjamin heeft hier een geweldige tijd, maar we willen niets forceren. Het deelnemersveld is hard en er zijn veel goede nummers dit jaar.” Hij zei ook dat hij volledig afhankelijk is van de act: “Zonder lichten kan ik niets doen, maar ik zou wel optreden.”

Een gelukkige Jessica Mauboy uitĀ AustraliĆ«: “Ik was zeer zenuwachtig, maar met dit soort publiek voelde ik echt de liefde. Daar ging mijn lied ook over: de liefde enĀ synergy in het leven. Ik heb het zeker en vast terug gevoeld. Dankzij jullie!” Ze ging haar lofzang verder over hoe uniek dit evenement wel is en dat het zoveel cultuur en talen samenbrengt.

NoorwegenĀ heeft dit jaar een oud-winnaar gezonden naar Lissabon, maar voelt hij nu meer druk? “Ik voel een beetje druk, om op te treden en te entertainen. Ik heb dit eerder gedaan, maar dit is dan ook echt wat ik wil doen. Mensen zullen me wel van “Fairytale” herinneren en dat zal altijd mijn song blijven. Maar ik zou ook graag hebben dat ze mijn inzending van dit jaar herinneren!”

Ook Rasmussen uitĀ DenemarkenĀ had heel zijn team meegenomen. “We hebben de finale gehaald en daar ben ik dankbaar voor. Ik hoop dat we allemaal hetzelfde sfeertje kunnen creĆ«ren zaterdag.” De druk was toch wel iets lager, hoe komt dat? “Denemarken plaatst zich niet altijd voor de finale (2016 bijvoorbeeld, nvdr) maar toch wilden we graag naar de finale!”

Opmerkelijke quote uitĀ SloveniĆ«: “Ik schreef mijn nummer op amper tien minuten, daarom dat het ook zo klinkt”. “Ik weet ook niet wat elektronische muziek exact is. Ik probeer gewoon om de juiste sfeer te vinden en goede grooves. Alle stijlen lijken met elkaar gemixt. Toch leek het iets speciaal in het festival en ik ben blij dat de mensen mee konden dansen en zingen.”

Als laatste mochtĀ NederlandĀ spreken en Waylon had harde taal bij. Er kwam harde kritiek van de media en er werd gevraagd naar een reactie: “Ik blijf trouw aan mijn team. Het relletje met de dansers slaat nergens op. Ik geloof echt dat we allemaal verschillende zijn en uniek op onze eigen manier. Wat ik allemaal gelezen heb op het internet… sommige mensen moeten zich fucking kapot schamen.”

(Foto: Andres Putting)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.