We zijn ondertussen “The Day After” de winst van Netta uit Israël, die het festival in 2019 naar het Midden-Oosten haalt. In deze allerlaatste bijdrage van Lissabon Live blikken we vooruit.

Zaterdag 12 mei 2018, twintig minuten voor middernacht lokale tijd. Israël is officieel uitgeroepen als winnaar van het Eurovisiesongfestival 2018. Al maanden was ze topfavoriet, maar in de laatste week nam Cyprus het stokje over. Datzelfde Cyprus moest nu de duimen leggen voor Israël, maar haalde zijn beste resultaat ooit.

Heel wat vragen stellen zich nu. Wanneer? Waar? Hoe? Wat met de veiligheid? Wat met de sjabbat? Wat met… in deze bijdrage proberen we vragen te beantwoorden of duiding te geven waar mogelijk?

Tel Aviv of Jeruzalem of … ?
Een eerste vraagstuk begint met de locatie. Het zal niet zozeer gaan over welke stad de meest geschikte arena heeft, maar wel over veiligheid en prestige. Zowel Netta als premier Netanyahu spreken nu al dat het festival van volgend jaar zal doorgaan in Jeruzalem. De afgelopen maanden is die stad trouwens hot topic, want de Amerikanen (of Trump) hebben na zoveel jaren de stad erkent als hoofdstad van Israël, iets wat niet in goede aarde valt. Daarmee trekt het festival opnieuw (na Oekraïne in 2017) naar een land waar oorlog heerst. Tel Aviv daarentegen is momenteel aan een opmars bezig als toeristische trekpleister in het Midden-Oosten en daar is er wel een relatief veilige situatie, al dan kan snel veranderen.

Hoe dan ook: er zullen draconische veiligheidsmaatregelen genomen worden tijdens het Eurovisiesongfestival zodat iedereen zich veilig kan verplaatsen. Het land is sowieso al ervaren met extreme maatregelen en heeft voldoende militairen. Iedereen is daar verplicht zijn legerdienst te doen. Ook Netta, de kersverse winnares, heeft enkele jaren geleden haar legerdienst gedaan.

Buitenlandse Zaken geeft het advies om in Jeruzalem waakzaam te zijn, voor Tel Aviv is er geen advies. Overigens is er officieel nog geen locatie voor het Eurovisiesongfestival van 2019. Dat zegt ook de European Broadcasting Union, dus alle pistes zijn nog open. Er lijken op dit moment drie pistes haalbaar.

Pais Arena, Jeruzalem
De grootste arena van het land met plaats voor ruim 15.500 mensen. Het is de thuisbasis van basketbalploeg Hapoel Jerusalem B.C. en de zaal werd geopend in september 2014. Lijkt de ideale locatie, maar zal internationaal veel stof doen oplaaien

Teddy Stadium, Jeruzalem
Vlak na de overwinning vertelde een zegsman van de openbare omroep dat de stad Jeruzalem het Teddy Stadium had voorgesteld. Dat is het nationale voetbalstadion van Israël, waar België in 2015 nog ging winnen met 0-1. Er is een capaciteit van ruim 30.000 mensen, maar er is een belangrijke kanttekening die moet gemaakt worden: er ligt geen dak op.

Menora Mivtachim Arena, Tel Aviv
De thuisbasis van basketbalteam Maccabi Tel Aviv B.C. en het nationale basketbalteam. Plaats voor zo’n 12.000 mensen tijdens een concert. Grote namen zoals Paul Anka, Alicia Keys en Enrique Iglesias traden er al op.

De kans is overigens klein, maar de EBU kan eventueel een ander gastland aanstellen mocht de veiligheidssituatie toch te onveilig blijken. Dan organiseert waarschijnlijk een land uit de Big Five (Duitsland is het vaakst genoemd) het festival.

De openbare omroep is nog geen EBU-lid
Vorig jaar werd IBA, de toenmalige omroep, na jaren van onzekerheid opgedoekt gelijktijdig met het Eurovisiesongfestival 2017. De omroep had een slechte reputatie en had een te hoge personeelskost. Op 15 mei werd IPBC (in de volksmond Kan) opgericht, maar die had toen nog geen EBU-lidmaatschap.

De EBU kreeg enkele weken later wel een aanvraag binnen van de omroep, maar zo’n kandidatuur duurt meestal wel meerdere maanden om rond te krijgen en zou te laat zijn voor het Songfestival. Per uitzondering kreeg Kan toch toelating. De aanvraag van Kan is volgens de website van de EBU nog steeds lopende en moet dus goedgekeurd worden wil Israël organiseren.

Kan heeft twee televisiekanalen: Kan 11 (hoofdkanaal) en Makan 33 (gericht op de Arabische gemeenschap). Vanaf augustus komt daar ook KAN Hinuchit bij, een kanaal voor scholieren. Ook hebben ze acht radiozenders en zeven webradio’s. De kans is bestaande dat de openbare omroep zal samenwerken met de commerciële zender Keshet 12, die de afgelopen drie jaar de voorronde mocht organiseren en dat ook in 2019 zal doen. Het is dankzij hen dat “Toy” er overigens is gekomen.

De nieuwbakken omroep heeft dus nog geen ervaring met het organiseren van grote evenementen. Heel wat mensen van IBA werken nu wel bij Kan, maar ook zijn de grote evenementen schaars. Het Eurovisiesongfestival van 1999 bijvoorbeeld werd grotendeels door de BBC georganiseerd en niet door IBA.

Toch heeft het land op televisionair gebied een revolutie meegemaakt en brengen ze tegenwoordig hedendaagse en moderne televisie. Verschillende Israëlische formats worden verkocht aan het buitenland zoals Rising Star en Homeland, dat ook in Vlaanderen te zien is. Valkuil (VTM) is ook een Israëlisch format.

Wanneer is het Eurovisiesongfestival 2019?
Er lijkt maar één combinatie mogelijk voor 2019: dinsdag 14 meidonderdag 16 mei en zaterdag 18 mei 2019. Andere combinaties zijn 7-9-11 mei en 21-23-25 mei. Die eerste is al onhaalbaar omdat er dan de jaarlijkse herdenkingsdag (Yom Hazikaron) is en entertainment dan niet is toegestaan. Ook is er dan voetbal in de Champions League en Europa League In die tweede week is er Duitsland de nationale bekerfinale waar ARD de uitzendrechten op heeft.

De finale van het festival zal sowieso doorgaan op de sjabbat, de wekelijkse rustdag van de joden. Op zich is dat geen probleem, want het zijn voornamelijk de orthodoxe joden die zich extreem aan deze regels houden. Er mag dan niet gewerkt worden, maar ook niets worden aangeraakt wat elektronisch is of vuur maakt. De koelkast openen of de lift nemen is verboden. Die gemeenschap zit trouwens voornamelijk in Antwerpen, New York en Israël. De meeste moderne joden doen dit overigens niet. Voor hen is die dag – die van vrijdagavond tot zaterdagavond loopt – de wekelijkse rustdag zoals een zondag hier bij ons.

Israël in een notendop.
De staat Israël telt een totaal van 8,8 miljoen inwoners en ligt in het Midden-Oosten. Het heeft Libanon, Syrië, Jordanië en Egypte als buurlanden en als enige vasteland geen buurland dat deelneemt aan het Eurovisiesongfestival. De officiële talen zijn het Hebreeuws en Arabisch. Jeruzalem is de hoofdstad, maar niet elk land erkent dat. België doet dit overigens wel. Israël heeft een president (Reuven Rivlin), maar het is vooral de premier die er het voor het zeggen heeft: Benjamin Netanyahu.

Israël is een kwart kleiner dan België. Het betaalmiddel is er de Israëlische Sjekel (₪). 1 euro is ongeveer 4.26 Sjekel. Toeristische trekpleisters zijn Jeruzalem, Tel Aviv en de Dode Zee. Tel Aviv noemt zich trouwens ook één van de meest homovriendelijke steden op aarde. Het land won vier keer het Eurovisiesongfestival: in 1978 met “A-Ba-Ni-Bi”, in 1979 met “Hallelujah”, in 1998 met “Diva” en in 2018 met “Toy”. In 1979 en 1999 was het festival dan ook in Jeruzalem te gast.

Einde van een boeiend Songfestivalseizoen. We hebben ons weer kostelijk geamuseerd in Lissabon en hopen dat jullie onze bijdrages konden waarderen. Bedankt voor het vele lezen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.